Technologie » Komputery

BenQ MH680 – biznesowy projektor Full HD, 3000 ANSI lm

BenQ MH680 to pierwszy w tak dobrej cenie, biznesowo-edukacyjny projektor Full HD (1920x1080) o jasności 3000 ANSI lumenów i kontraście 10 000:1. Rozwiązanie SmartEco zmniejszające zużycie energii i wydłuża żywotność lampy do 6500 godzin pracy

Projektor ma wbudowany głośnik 10W, wiele gniazd połączeniowych, m.in. HDMI, i funkcję 3D HDMI umożliwiającą trójwymiarowe projekcje 3D Full HD np. bezpośrednio z odtwarzacza BD. Opcjonalny klucz (dongle) WiFi umożliwia bezprzewodowe wyświetlanie z komputera oraz urządzeń mobilnych – smartfonów, tabletów itp. Sugerowana cena detaliczna projektora 3669 zł. Gwarancja 36 miesięcy w trybie door-to-door, na lampę 12 miesięcy lub 2.000 godzin pracy.

Zdjęcia i dane techniczne: http://www.benq.pl/product/projector/mh680

Na polskim rynku dostępny jest już projektor Full HD (1920x1080) o jasności 3000 ANSI lumenów i kontraście 10 000:1 – BenQ MH680. Model ten przeznaczony jest do szeroko rozumianych zastosowań biznesowych i edukacyjnych. Zoom optyczny 1,3:1 znakomicie ułatwia eksploatację projektora w różnych warunkach. Obraz o przekątnej 199 cm (78,3”) uzyskać można z odległości 2 metrów projektora od ekranu. Maksymalna przekątna obrazu – 762 cm (300”).

Projektor ma wbudowany 10W głośnik, gniazdo HDMI oraz czytnik pamięci USB, umożliwiający odtwarzanie zdjęć bezpośrednio z nośnika, bez podłączania projektora do komputera. MH680 obsługuje również projekcje trójwymiarowe HDMI 3D Full HD Blu-ray czyli po bezpośrednim podłączeniu odtwarzacza BD do gniazda HDMI (okulary 3D trzeba dokupić).

BenQ MH680 obsługuje także bezprzewodowe wyświetlanie obrazu (Wireless Display) – w zestawie jest klucz WiFi tzw. dongle, podłączany do gniazda USB projektora.

Niskie koszty i prosta obsługa

Specjalnie zaprojektowany, całkowicie zamknięty tor optyczny projektorów pozwolił na eliminację wymiennego filtra powietrza – ułatwia to użytkowanie projektora i zmniejsza koszty obsługi (koszty zakupu i wymiany filtra).

SmartEco®  i 6500 godzin pracy lampy

W projektorach zastosowano BenQ SmartEco™ (rozwiązanie oparte na ImageCare Philipsa, wprowadzone w projektorach DLP po raz pierwszy przez firmę BenQ) optymalizuje ono moc lampy przy zapewnieniu najlepszej jakości i jasności obrazu, co ma bezpośredni wpływ na żywotność lampy oraz zmniejszenie zużycia energii elektrycznej. Rozwiązanie polega na analizie wyświetlanego obrazu i bieżącej optymalizacji mocy lampy tak by uzyskać jak najlepszy obraz przy jak najmniejszym poborze prądu. Pozwala to nie tylko oszczędzać energię ale i wydłuża żywotność lampy.

Dodatkowe oszczędności energii pozwalają uzyskać tryby pracy Eco Blank Mode (szybkie wygaszanie ekranu by skupić uwagę audytorium na prowadzącym), No Source Detected Mode (projektor automatycznie przechodzi w tryb Eco Blank Mode jeśli przez trzy minuty nie wykrywa sygnału), Stanby Mode (zużycie energii poniżej 0,5 W).

BenQ MH680 jest już dostępny w Polsce w sugerowanej cenie detalicznej 3669 zł (z VAT). Gwarancja 36 miesięcy w trybie door-to-door, na lampę 12 miesięcy lub 2.000 godzin pracy.

Dane techniczne BenQ MH680

System projekcji

DLP

Rozdzielczość rzeczywista

Full HD (1920 x 1080)

Jasność

3,000 ANSI Lumenów

Współczynnik kontrastu

10,000:1

Wyświetlane kolory

1.07 Mld Kolorów

Obiektyw

F= 2.59 - 2.87 f= 16.88 - 21.88 mm

Format obrazu

Natywny 16:9 (5 do wyboru)

Współczynnik projekcji (przekątna @ odległość)

1.15 ~ 1.5 (78.3" ±3% @ 2 m)

Rozmiar obrazu (przekątna)

45" - 300"

Współczynnik powiększenia

1.3: 1

Moc lampy

210W

Czas pracy lampy (Normalny/Tryb oszczędny/Tryb SmartEco)*

4000 / 5000 / 6500 h

Regulacja zniekształcenia trapezowego

1D, Pionowy (Vertical )+/- 40 Stopni

Przesunięcie projekcji

110% ±5%

Obsługiwana rozdzielczość

VGA (640 x 480) do UXGA (1600 x 1200)

Częstotliwość pozioma

15 - 102 KHz

Odświeżanie pionowe

23 - 120 Hz

Interfejs

Computer in (D-sub 15pin)  x 2 (Share with component)
Monitor out (D-sub 15pin)  x 1
Composite Video in (RCA)  x 1
S-Video in (Mini DIN 4pin)  x 1
HDMI  x 1
Audio in (Mini Jack)  x 1
Audio out (Mini Jack)  x 1
Audio L/R in (RCA)  x 1
Speaker  x 1 (10W)
USB (Type A)  x 1
USB (Type Mini B)  x 1
RS232 (DB-9pin)  x 1

Wymiary (szer. x wys. x gł.)

311.81 x 104.7 x 244.12 mm

Kompatybiliność video

NTSC / PAL / SECAM

Słyszalny szum

33 / 28 dBA (Tryb Normalny / Tryb Ekonomiczny)

Zasilanie

AC100 do 240 V, 50 do 60 Hz

Zużycie energii

Tryb Normalny 270W/ Eco 220W / Tryb Czuwania < 0.5 W

Języki menu ekranowego

28 Języków

Tryby obrazu

Dynamiczny Prezentacji SRGB Kinowy 3D Użytkownik 1 Użytkownik 2

Akcesoria (standardowe)

Pilot z bateriami Kabel zasilający Instrukcja Użytkownika CD Instrukcja Szybkiego Uruchomienia Karta Gwarancyjna Kabel VGA (D-sub 15pin)

Akcesoria (dodatkowe)

Lampa Mocowanie Sufitowe Okulary 3D Presentation Plus

Wsparcie i współpraca 3D

Frame Sequential: Up to 720p
Frame Packing: Up to 1080p
Side by Side: Up to 1080i/p
Top Bottom: Up to 1080p

n  BenQ Corporation   www.BenQ.com

Zgodnie z motto “Bringing Enjoyment and Quality to Life” BenQ Corporation łączy w swoich produktach bardzo wysoki poziom wzornictwa z technologicznym zaawansowaniem oraz łatwością i przyjemnością obsługi, zarówno w pracy jak i w rozrywce. BenQ osiągnął idealną równowagę między wiodącą technologią i rozpoznawalnym wzornictwem oraz funkcjonalnością – tworząc produkty podnoszące jakość życia konsumentów. Szeroką gama produktów i technologii wbudowanych obejmuje projektory cyfrowe, monitory, interaktywne wielkoformatowe ekrany, aparaty i kamery cyfrowe, przenośne urządzenia komputerowe oraz rozwiązania oświetleniowe.

n  BenQ Group

Grupę BenQ, koncern o obrotach przekraczających 21 miliardów amerykańskich dolarów, tworzy ponad 15 niezależnych spółek działających w wielu branżach, w przeszło 30 krajach, zatrudniających łącznie ponad 120.000 pracowników. Każda z firm Grupy jest uznanym liderem w swojej dziedzinie, współtworząc ogromne zasoby Grupy BenQ, jej rozbudowany zespół badawczo rozwojowy oraz różnorodność atutów strategicznych. Dzięki wykorzystaniu skali, którą daje wąska, ogólnoświatowa specjalizacja poszczególnych firm Grupa BenQ na każdym z rynków tworzy bardzo wydajny łańcuch dostarczania krytycznych komponentów i światowej klasy rozwiązań w następujących branżach: TFT-LCD, ekologiczna energia, chemikalia i zaawansowane materiały, oświetlenie, IC design, elementy precyzyjne, integracja systemów, rozwiązania firmowe a także usługi. Grupa jest zaangażowana w zyskowne, długoterminowe przedsięwzięcia, zgodne z motto „Bringing Enjoyment ‘N’ Quality to Life”.

Grupę BenQ tworzą: BenQ Corporation, AU Optronics Corporation (world’s top manufacturer of large-size TFT-LCD panels), Qisda Corporation, Darfon Electronics Corporation, BenQ Materials Corp., BenQ Guru Corp., BenQ Medical Center, BenQ Medical Technology Corp., BriView Co., Ltd., Daxin Materials Corp., Dazzo Technology Corp., Forhouse Corp., Lextar Electronics Corp., Raydium Semiconductor Corp., and Wellypower Corp.

n  BenQ w Europie i w Polsce   www.BenQ.pl

BenQ Europe - Biuro Regionalne BenQ Corporation z siedzibą w Holandii - prowadzi działalność na głównych rynkach europejskich, m.in. w Austrii, krajach Beneluksu, Europie Środkowo-Wschodniej, Francji, Niemiec, Włoch, regionie Skandynawii, Rosji, Hiszpanii, Szwajcarii i Wielkiej Brytanii. BenQ Europe oferuje szeroką gamę produktów:  cyfrowe projektory multimedialne, monitory LCD, interaktywne płaskie ekrany oraz aparaty cyfrowe. Łącząc pasję z profesjonalizmem, wykonanie z doskonałością oraz troskę o użytkownika BenQ jest największym na świecie producentem projektorów w technologii DLP® i utrzymuje pozycje w czołowej trójce na rynku projektorów w ponad 22 krajach europejskich. Ponadto BenQ Europe jest ekspertem monitorów LED utrzymując miejsce w pierwszej piątce najlepiej sprzedawanych marek monitorów w różnych krajach - takich jak przykładowo: Austria, Norwegia, Rosja i Szwecja.

BenQ oferuje w Polsce tylko wybrane grupy produktowe: projektory multimedialne, monitory LCD, aparaty cyfrowe i kamery wideo.

Według niezależnych rankingów analityków rynku, od 2006 roku BenQ zajmuje w Polsce pierwsze miejsce pod względem liczby sprzedanych projektorów multimedialnych (nie tylko DLP®).

INDALO