Technologie » AGD - RTV

BenQ W1200 – projektor do kina domowego z PiP

Jasność 1.800 ANSI lumenów, kontrast 5.000:1, zoom optyczny 1,5:1, rozdzielczość full HD 1080p, obraz o przekątnej 65” (165 cm) z odległości 2 m od ekranu, funkcja PIP (obraz–w-obrazie), poziom szumów 22 dB, wbudowane dwa 20W głośniki, dźwięk w systemie SRS WOW HD™ Audio Technology.

zdjęcia http://benq.eu/products/Projector/index.cfm/page/gallery/product/1256

Kwiecień 2011– W kwietniu br. firma BenQ wprowadza na polski rynek nowy projektor dla miłośników kina domowego – model W1200. Nowy projektor wykorzystuje technologię DLP, ma rozdzielczość full HD (1920x1080), jasność 1.800 ANSI lumenów, kontrast 5.000:1, zoom 1,5:1. Wysoką jakość obrazu zapewnia wykorzystanie technologii  Brilliant Color i 3D Color Management. Najwyższą jakość dźwięku gwarantuje natomiast technologia SRS WOW HD™ Audio.

Łatwość podłączenia i obsługi

Duża ilość różnych portów komunikacyjnych (m in. 2xHDMI 1,3) BenQ W1200 doskonale współpracuje z szeroką gamą urządzeń od tradycyjnych magnetowidów VCR, po najnowsze konsole do gier, odtwarzacze HD DVD oraz Blu-ray. BenQ W1200 oferuje 6 trybów ustawień zawierający trzy ustawienia predefiniowane, dostosowujące parametry obrazu do różnych zastosowań: Standard Mode, Dynamic Mode, Cinema Mode oraz zapamiętuje trzy ustawienia zdefiniowane przez użytkownika. Funkcja PIP (Picture-in-Picture) pozwala na jednoczesne wyświetlanie obrazów z dwóch źródeł.  24-302” (61-767cm)

Optymalne parametry

Podstawowa rozdzielczość projektora to 1080p (1920x1080), ale doskonale może współpracować z urządzeniami zewnętrznymi w rozdzielczościach od VGA (640x 480) to WUXGA(1900 x 1200). Jest w pełni zgodny ze standardem HDTV do 1080p oraz systemami TV – NTSC, PAL oraz SECAM. Dodatkowo posiada wbudowane porty 2x HDMI v 1.3.  Obraz wyświetlany jest na ekranie w wielkości (mierzonej po przekątnej) od 60 cm do 760 cm (24-302”) w palecie 1,07 miliarda kolorów. Współczynnik projekcji dla tego modelu wynosi 65”@2m – w praktyce oznacza to wyświetlenie na ekranie obrazu o przekątnej 161 cm z odległości 2 metrów od ekranu. Większy zakres zoomu optycznego 1,5:1 – znakomicie zwiększa swobodę instalacji projektora.  Lampa o mocy 230W zapewnia pracę 2500/4000 godzin (tryb Normal/Econo). System ochrony lampy wydłuża bezawaryjny czas pracy urządzenia przez zarządzanie temperaturą żarówki. BenQ W1200 jest również cichy, co jest niezbędną cechą w przypadku zastosowań edukacyjnych – generuje szumy własne na poziomie: 27dB (tryb normalny) i 22dB (tryb ekonomiczny). Szereg portów wejściowych pozwala na podłączenie każdego typu urządzenia zewnętrznego. Porty wejścia : PC: analog RGB: D-sub 15 pin x 1, A/V: HDMI v1.3 x 1, Component Video: RCA x 3, S-Video: Mini Din 4 pin x 1, Composite. Video: RCA x 1. Porty wyjściowe: Stereo Mini Jack x 1. Kontrola zdalna poprzez porty: USB, szeregowy – RS232. BenQ W1200 cechuje się wysokiej jakości dźwiękiem SRS WOW HD (Surround System), generowany przez dwa wbudowane głośniki o mocy 2x10Watt.

Najwyższej jakości obraz

Projektor BenQ W1200 efektywnie wyświetla wielobarwne obrazy dzięki zastosowaniu 10-bitowej obróbce obrazu przestrzeń barwna składa się z 1 miliarda kolorów i możliwych odcieni barw, w porównaniu do 16 milionów tworzonych przy przetwarzaniu 8-bitowym.

Technologia BrilliantColor™ wprowadza o 50% jaśniejszy obraz w zakresie średnich tonów kolorów, w rezultacie dając wysoką ostrość obrazu z bardzo dokładnym odwzorowaniem barw. Co więcej, funkcja 3D Management, pozwala na niezależną zmianę kolorów: żółtego, zielonego, niebieskiego, czerwonego, fioletowego, w zakresie nasycenia, intensywności barwy, itp, dając użytkownikowi bardzo szeroki zakres możliwości ingerencji w kolorystykę wyświetlanego na ekranie obrazu.

Sugerowana cena dla użytkownika końcowego 4.859 zł z VAT, gwarancja 3 lata (12 miesięcy na lampę lub 2000 godzin), ewentualne naprawy w systemie door-to-door.

Parametry techniczne BenQ W1200

Technologia ekranu

DLP® - Texas Instruments®
Rozdzielczość podstawowa1080p (1920 x 1080)
Możliwe rozdzielczościVGA (640 x 480) do WUXGA (1920 x 1200)
Jasność 1800 ANSI Lumenów
Kontrast5000:1 (Full on/Full off)
Wielkość obrazu24” do 300”
Wskaźnik projekcji1.4 - 2.1 (65” @ 2 metry)
Zoom 1.5:1
Korekta trapezuAuto Keystone / Manualny Vertical ± 20 Degree
Długość życia lampy230W, 2500 / 4000 hours (Tryb Zwykły / Tryb Ekonomiczny)
Gwarancja na lampę12 miesięcy lub 2,000 godzin w zależności które będzie pierwsze
Głośność pracy27 / 22 dB (Tryb Zwykły / Tryb Ekonomiczny)
Wyświetlane koloryPełna paleta 1.07 mld kolorów
Sygnał videoNTSC, PAL, SECAM
Zgodność z HDTV480i / 480p / 576i / 576p / 720p / 1080i / 1080p
Wymiary (Wys. x Szer. x Gł.)139 x 339 x 260 mm
Waga Net: 3.6 kg. Brut: 4.9 kg.
Zasilanie100 do 240 VAC, 50 do 60 Hz
Zapasowa lampa
Torba

Korporacja BenQ www.BenQ.com

Korporacja BenQ jest wiodącym światowym projektantem i producentem cyfrowych urządzeń dla domu i biura: projektorów multimedialnych, monitorów LCD, laptopów PC, netbooków, komputerów typu All-in-one PC, wyświetlaczy LCD, aparatów cyfrowych, telefonów komórkowych, komputerów przenośnych, urządzeń pamięci masowej, urządzeń eBook, telefonów komórkowych, nośników oraz klawiatur i myszy komputerowych. Zgodnie z motto “Bringing Enjoyment and Quality to Life” BenQ łączy w swoich produktach bardzo wysoki poziom i technologiczne zaawansowanie z łatwością i przyjemnością obsługi, zarówno w pracy jak i w rozrywce.

O grupie BenQ

Grupę BenQ tworzą firmy, które działają na rynku niezależnie od siebie, jednocześnie ścisłe ze sobą współpracując i wykorzystując wspólne zasoby i doświadczenie. W skład Grupy BenQ wchodzą: BenQ Corporation, AU Optronics Corporation (trzeci na świecie producent wielkoformatowych matryc TFT-LCD), Qisda Corporation, Darfon Electronics Corporation, BenQ Materials Corp., BenQ Guru Software Co., BenQ Hospital, BrightView Corp., Cando Corporation, Daxin Materials Corp., Darwin Precisions, Ltd, Dazzo Technology Corp., Forhouse Corp., SiPix Imaging, Lextar Electronics Corp., Raydium Semiconductor Corp., Trident Medical Corp., and Wellypower Corp.

BenQ w Polsce:  www.BenQ.pl

BenQ oferuje na polskim rynku tylko wybrane grupy produktowe: projektory multimedialne, monitory LCD, aparaty cyfrowe, netbooki, myszki i nośniki (CD, DVD, blu-ray).Według niezależnych rankingów analityków rynku, od 2006 roku BenQ zajmuje w Polsce pierwsze miejsce pod względem liczby sprzedanych projektorów multimedialnych i 3 lub 4 (różnie w kolejnych kwartałach roku) pod względem sprzedaży monitorów LCD.

- - - - - - Kontakt do przedstawiciela BenQ w Polsce www.BenQ.pl :

Krzysztof Bulanda, tel: + 48 602 831 932
email: christopher.bulanda@benq.com

- - - - - - Obsługa Prasowa i PR:
Zbigniew Blewoński, mailto:zbigniew.blewonski@indalo.pl
komórka: (+48) 501-772-619