Gospodarka » Żywność
Beza z owocami - mały deser dla wielkich smakoszy
Zobacz więcej zdjęć » |
Bezy z musem śmietanowo – rabarbarowym z truskawkami
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Beza:
· 1 opakowanie bezy Delecta
· 125 ml zimnej wody
Nadzienie:
· 700 g rabarbaru
· 100 g cukru
· 2 płaskie łyżki żelatyny Delecta
· 10 łyżek wody
· 400 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki
· 10 truskawek lub innych owoców sezonowych pokrojonych w plasterki
Sposób przygotowania:
1. Zawartość opakowania z bezą przesyp do miski, dodaj wodę, następnie całość zmiksuj.
2. Na papierze do pieczenia narysuj 10 okręgów o średnicy ok. 7-8 cm i równo rozłóż na nich gotową masę.
3. Bezy wstaw na 60 minut do nagrzanego do 140-150 stopni piekarnika.
4. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie zasyp cukrem i gotuj ok. 25 minut aż się rozpadnie.
5. Żelatynę rozpuść w 10 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje podgrzej ją lekko w garnku lub mikrofalówce uważając, aby się nie zagotowała.
6. Żelatynę lekko ostudź, dodaj 2 łyżki musu rabarbarowego, wymieszaj. Następnie dodaj żelatynę do pozostałej ilości musu. Całość dokładnie wymieszaj mikserem.
7. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno i dodaj do przestudzonego musu rabarbarowego, następnie całość delikatnie wymieszaj.
8. Upieczone i wystudzone bezy przełóż kremem, a następnie udekoruj plasterkami truskawek.
Życzymy udanych wypieków! Pamiętaj… w pieczeniu najbardziej ceni się dobre intencje.
Piecz śmiało dla innych… ot tak… prosto z serca.
Nadesłał:
KMC
|
Komentarze (0)