Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało

Bezglutenowe śniadanie wielkanocne

Śniadanie wielkanocne to prawdziwe wyzwanie w diecie bezglutenowej. Jak zatem rozpocząć świąteczny poranek bez domowego żurku z chlebem lub smakowitego mazurka? Jak się okazuje, osoby chore na celiakię lub nadwrażliwe na gluten nie muszą rezygnować z typowo wielkanocnych smakołyków.

Istnieje wiele zamienników składników dań wielkanocnych, dzięki którym przygotujemy pyszne bezglutenowe śniadanie.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Produkty już cię nie ograniczą

Chcesz przygotować smakowite, bezglutenowe śniadanie wielkanocne, ale nie masz pojęcia jak się do tego zabrać? Marzysz o lukrowanych, wypieczonych babach albo z sentymentem wspominasz faszerowane jaja z ciężkim majonezem lub talerz smakowitych wędlin? Dieta bezglutenowa nie jest taka trudna jak się wydaje - każdy posiłek można przygotować z użyciem zamienników dla uczulających produktów.  Na stole mogą więc zagościć: kolorowe mazurki na zmielonej kaszy, bezglutenowy żurek z białą kiełbasą albo sałatka z żółtym serem i bezglutenową wędliną np. szynką z indyka marki Konspol. Pamiętajmy - kupując składniki na wielkanocne dania, dokładnie czytajmy etykiety i upewnijmy się, że dany produkt nie zawiera glutenu.

Przedstawiamy garść inspiracji na smakowite dania wielkanocne w bezglutenowym wydaniu. Wypróbujecie?

Sałatka z szynką i żółtym serem

Składniki:

·       500g szynki z indyka marki Konspol

·       500g żółtego sera

·       1 puszka kukurydzy

·       4 ogórki kiszone

·       szczypiorek

·       pietruszka

·       papryka czerwona

·       majonez (bezglutenowy)

·       sól i pieprz do smaku

·       ewentualnie – czosnek 2 ząbki

Przygotowanie:

Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki, szynkę kroimy w paski, a paprykę i ogórka w kostki, siekamy szczypiorek i odcedzamy kukurydzę. Wszystkie składniki przesypujemy do miski i mieszamy. Następnie dodajemy majonez, sól i pieprz. Miłośnicy wyraźniejszych smaków mogą do sałatki dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dekorujemy posiekaną pietruszką i szczypiorkiem.

Roladki z szynki

Składniki

  • 20 plasterków szynki wędzonej z kurczaka Konspol Natura
  • 6 jajek
  • 150 g sera żółtego
  • 3 łyżki majonezu (bezglutenowego)
  • 1,5 łyżki jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • sól i pieprz do smaku
  • garść pomidorków koktajlowych
  • szczypiorek

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo, a po ostygnięciu ścieramy na tarce o grubych oczkach, ser ścieramy na drobnych oczkach. Te produkty mieszamy wraz z bezglutenowym majonezem, jogurtem, doprawiamy przyprawami i mieszamy do równomiernego rozprowadzenia ich. Tak przygotowany farsz nakładamy na plasterki szynki i zawijamy. Jeśli któraś z roladek będzie się rozwijała, można nakłuć ją wykałaczką. Roladki dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i posiekanym szczypiorem.

Rolada szpinakowa z polędwicą

Składniki:

  • 700g szpinaku
  • 3 jajka
  • 250g twarogu tłustego
  • Polędwica wędzona Konspol Natura
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki śmietany (do sosów)
  • 4 łyżki chrzanu
  • koperek
  • 100g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Przed początkiem prac należy rozgrzać piekarnik do 200 stopni, bez termoobiegu, grzanie góra i dół, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzewamy patelnię, na niej topimy masło i dodajemy szpinak. Gdy „zwiędnie” dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i cały czas mieszamy, aby się nie przypalił. Po kilku minutach przekładamy szpinak z patelni do miski i zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos chrzanowy, mieszamy jogurt ze śmietaną, dodajemy chrzan oraz doprawiamy pieprzem i solą. Gdy szpinak jest już całkowicie zimny dodajemy do niego żółtka jajek i mieszamy. W oddzielnym naczyniu białka ubijamy na sztywną masę, po ubiciu przekładamy je do miski ze szpinakiem. Powstałą masę równomiernie wykładamy na blachę i pieczemy przez około 15 minut. Korzystając z wolnej chwili mieszamy nasz sos chrzanowy z twarogiem, dodajemy posiekany koperek. Jeśli masa jest zbyt zbita, możemy dodać trochę więcej jogurtu. Gdy blat szpinakowy ostygnie po wyjęciu z piekarnika smarujemy go masą, a na niej układamy plastry polędwicy, w taki sposób, aby pokryły całość. Blat szpinakowy zwijamy jak roladę, owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki. Podajemy roladę pokrojoną w plastry o szerokości około 1,5 centymetra, aby nie była za zimna – wyjmujemy ją z lodówki na godzinę przed przybyciem gości.

Smacznego!

 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

38PR

Komentarze (5)

  • avatar
    ~monia 2018-05-07 15:57:29

    no same same ale za to jakie, nie wiem jak w innych (ja mam panasonica) to bardzo proste masz odpowiednie dozowniki do mieszanek i do składnikó/ziaren które chesz dodac odpalasz i voila cheleb gotowy

  • avatar
    ~ALAN 2018-04-25 16:59:04

    to zwracam honor ale na jakiej zasadzie to działa, jakieś mieszanki specjalne są i to pewnie takie same chleby piecze nie?

  • avatar
    ~casia 2018-04-11 20:42:16

    ja dla odmiany zawsze miałam wypiekacze (w zasadzie jeden bo był super) i przywykłam do tego, przecież to full wygoda nie ma tego całego szykowania tylko sypiesz co chcesz a wychodzi super bochenek

  • avatar
    ~ALAN 2018-04-08 13:33:01

    zawsze mi się wydawało, że tylko w piecu może być prawdziwy chlep ale jak wiadać mogę się mylić :DD

  • avatar
    ~aneczka 2018-04-04 17:27:51

    Ja zawsze dla swojej rodziny piękę bezglutenowy chlebek w opiekaczu (włąściwie to 4!), bez domowego chebka u nas nie ma Świąt Wielkiej Nocy


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »