Zdrowie » Ciało
Bezglutenowe śniadanie wielkanocne
Istnieje wiele zamienników składników dań wielkanocnych, dzięki którym przygotujemy pyszne bezglutenowe śniadanie.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Produkty już cię nie ograniczą
Chcesz przygotować smakowite, bezglutenowe śniadanie wielkanocne, ale nie masz pojęcia jak się do tego zabrać? Marzysz o lukrowanych, wypieczonych babach albo z sentymentem wspominasz faszerowane jaja z ciężkim majonezem lub talerz smakowitych wędlin? Dieta bezglutenowa nie jest taka trudna jak się wydaje - każdy posiłek można przygotować z użyciem zamienników dla uczulających produktów. Na stole mogą więc zagościć: kolorowe mazurki na zmielonej kaszy, bezglutenowy żurek z białą kiełbasą albo sałatka z żółtym serem i bezglutenową wędliną np. szynką z indyka marki Konspol. Pamiętajmy - kupując składniki na wielkanocne dania, dokładnie czytajmy etykiety i upewnijmy się, że dany produkt nie zawiera glutenu.
Przedstawiamy garść inspiracji na smakowite dania wielkanocne w bezglutenowym wydaniu. Wypróbujecie?
Sałatka z szynką i żółtym serem
Składniki:
· 500g szynki z indyka marki Konspol
· 500g żółtego sera
· 1 puszka kukurydzy
· 4 ogórki kiszone
· szczypiorek
· pietruszka
· papryka czerwona
· majonez (bezglutenowy)
· sól i pieprz do smaku
· ewentualnie – czosnek 2 ząbki
Przygotowanie:
Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki, szynkę kroimy w paski, a paprykę i ogórka w kostki, siekamy szczypiorek i odcedzamy kukurydzę. Wszystkie składniki przesypujemy do miski i mieszamy. Następnie dodajemy majonez, sól i pieprz. Miłośnicy wyraźniejszych smaków mogą do sałatki dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dekorujemy posiekaną pietruszką i szczypiorkiem.
Roladki z szynki
Składniki
- 20 plasterków szynki wędzonej z kurczaka Konspol Natura
- 6 jajek
- 150 g sera żółtego
- 3 łyżki majonezu (bezglutenowego)
- 1,5 łyżki jogurtu naturalnego
- pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- sól i pieprz do smaku
- garść pomidorków koktajlowych
- szczypiorek
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo, a po ostygnięciu ścieramy na tarce o grubych oczkach, ser ścieramy na drobnych oczkach. Te produkty mieszamy wraz z bezglutenowym majonezem, jogurtem, doprawiamy przyprawami i mieszamy do równomiernego rozprowadzenia ich. Tak przygotowany farsz nakładamy na plasterki szynki i zawijamy. Jeśli któraś z roladek będzie się rozwijała, można nakłuć ją wykałaczką. Roladki dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i posiekanym szczypiorem.
Rolada szpinakowa z polędwicą
Składniki:
- 700g szpinaku
- 3 jajka
- 250g twarogu tłustego
- Polędwica wędzona Konspol Natura
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki śmietany (do sosów)
- 4 łyżki chrzanu
- koperek
- 100g masła
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przed początkiem prac należy rozgrzać piekarnik do 200 stopni, bez termoobiegu, grzanie góra i dół, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzewamy patelnię, na niej topimy masło i dodajemy szpinak. Gdy „zwiędnie” dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i cały czas mieszamy, aby się nie przypalił. Po kilku minutach przekładamy szpinak z patelni do miski i zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos chrzanowy, mieszamy jogurt ze śmietaną, dodajemy chrzan oraz doprawiamy pieprzem i solą. Gdy szpinak jest już całkowicie zimny dodajemy do niego żółtka jajek i mieszamy. W oddzielnym naczyniu białka ubijamy na sztywną masę, po ubiciu przekładamy je do miski ze szpinakiem. Powstałą masę równomiernie wykładamy na blachę i pieczemy przez około 15 minut. Korzystając z wolnej chwili mieszamy nasz sos chrzanowy z twarogiem, dodajemy posiekany koperek. Jeśli masa jest zbyt zbita, możemy dodać trochę więcej jogurtu. Gdy blat szpinakowy ostygnie po wyjęciu z piekarnika smarujemy go masą, a na niej układamy plastry polędwicy, w taki sposób, aby pokryły całość. Blat szpinakowy zwijamy jak roladę, owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki. Podajemy roladę pokrojoną w plastry o szerokości około 1,5 centymetra, aby nie była za zimna – wyjmujemy ją z lodówki na godzinę przed przybyciem gości.
Smacznego!
Nadesłał:
38PR
|
Komentarze (5)
no same same ale za to jakie, nie wiem jak w innych (ja mam panasonica) to bardzo proste masz odpowiednie dozowniki do mieszanek i do składnikó/ziaren które chesz dodac odpalasz i voila cheleb gotowy
to zwracam honor ale na jakiej zasadzie to działa, jakieś mieszanki specjalne są i to pewnie takie same chleby piecze nie?
ja dla odmiany zawsze miałam wypiekacze (w zasadzie jeden bo był super) i przywykłam do tego, przecież to full wygoda nie ma tego całego szykowania tylko sypiesz co chcesz a wychodzi super bochenek
zawsze mi się wydawało, że tylko w piecu może być prawdziwy chlep ale jak wiadać mogę się mylić :DD
Ja zawsze dla swojej rodziny piękę bezglutenowy chlebek w opiekaczu (włąściwie to 4!), bez domowego chebka u nas nie ma Świąt Wielkiej Nocy