Gospodarka » Bezpieczeństwo

Bezpiecześntwo energetyczne metropolii

Rozwój miast, zwłaszcza tych największych, metropolii, jest niezwykle ważny dla rozwoju całego państwa i jego gospodarki. To właśnie te ośrodki napędzają zmiany. Tym bardziej należy dbać o nie, aby mogły w spokoju spełniać swoje zadanie.

Energia elektryczna stała się tak powszechna, że nikt chyba nie wyobraża sobie życia bez niej. Dlatego też dostęp do niej jest uznawany za wyznacznik postępu. Tym samym zapewnienie miastom bezpieczeństwa energetycznego jest tak istotne.

Zanim jednak rozpoczniemy dalsze rozważania, warto rozpocząć od zdefiniowania co rozumiane jest pod pojęciem bezpieczeństwa energetycznego. Najogólniej ujmując jest to zdolność systemu do zachowania ciągłości pracy w sytuacji kryzysowej. Przekładając to na język bardziej zrozumiały dla przeciętnego człowieka, to doprowadzenie do takiego stanu, aby gospodarka i przemysł otrzymywały wystarczająca ilość surowców do wytworzenia energii potrzebnej do normalnego funkcjonowania. W tą sytuację wchodzą także te, w których dostawy np. ropy zostaną przerwane. To właśnie w kontekście takich zdarzeń zapewniane jest bezpieczeństwo energetyczne.

Miasta, jako najważniejsze dla gospodarki ośrodki, muszą mieć zapewnione odpowiednie do stymulowania gospodarki warunki. Jest to szczególnie istotne w sytuacji, kiedy konieczne jest jej rozpędzenie.

W opinii wielu specjalistów w takim właśnie momencie znajduje się Polska. O ile badania Komisji Europejskiej wskazują, że bezpieczeństwo energetyczne w naszym państwie jest zorganizowane na dość wysokim poziomie i plasujemy się w czołówce krajów europejskich, o tyle w kolejnych latach może się to zmienić. Temat bezpieczeństwa energetyczne, poza wymiarem gospodarczym, biznesowym czy politycznym, ma wymiar czysto techniczny. Chodzi bowiem i infrastrukturę, która miałaby odgrywać rolę w przesyle dostarczanej energii. A w tym przypadku polska infrastruktura przesyłowa jest przestarzała i w pełni nie spełnia swojej roli. Do tego potrzebne są strategiczne inwestycje, które mogłyby uzdrowić aktualną sytuację.

Brak modernizacji infrastruktury może doprowadzić do zachwiania bezpieczeństwa energetycznego. Przestarzałe instalacje, słabo rozbudowana sieć, brak prawnych rozwiązań umożliwiających sprawne przeprowadzenie działań naprawczych, a na końcu - brak funduszy i odwagi rządzących - to wszystko wpływa niekorzystnie na sytuację. Jeśli taka sytuacja będzie się utrzymywać w dalszym ciągu, bezpieczeństwo energetyczne kraju może zostać zagrożone.

Obecnie polska gospodarka znajduje się w sytuacji, w której może albo zaliczyć ogromny wzrost, bądź też zaprzepaścić swoje możliwości. Dodatkowo niepewność na rynkach energetycznych nie sprzyja stabilizacji gospodarki. Dlatego tak ważne jest zapewnienie bezpieczeństwa energetycznego, dzięki któremu możliwe będzie chociażby częściowe uniezależnienie gospodarki od tego co dzieje się na rynkach światowych.

Operator Gazociągów Przesyłowych GAZ-SYSTEM S.A.