Gospodarka » Żywność

„Bezpieczne z Natury” – gwarancja najwyższej jakości drobiu i jaj

„Bezpieczne z Natury” – gwarancja najwyższej jakości drobiu i jaj
Zobacz więcej zdjęć »
Polska należy do krajów o największym spożyciu drobiu w Unii Europejskiej. Statystyczny Polak zjada około 30 kilogramów mięsa drobiowego rocznie. Wybieramy mięso dobrej jakości, certyfikowane i z pewnego źródła.

Teraz kupując produkty oznaczone Znakiem Jakości Diamond XPC „Bezpieczne z Natury”, minimalizujemy również ryzyko zakażenia Salmonellą ssp.

 

Jak wynika z najnowszego badania preferencji żywieniowych Polaków[1], aż, 60 proc. konsumentów uzależnia zakup mięsa drobiowego i jaj od obecności na opakowaniu znaku jakości. potwierdzającego, że dany produkt jest bezpieczny oraz spełnia wysokie standardy higieniczne i sanitarne. Co więcej, blisko 66 proc. konsumentów deklaruje, że jest w stanie zapłacić więcej za certyfikowany produkt i mieć gwarancję świeżości i wysokiej jakości. 

 Takie wyniki badania nie dziwią i wpisują się w aktualny trend zachowań konsumenckich w Polsce. Świadomi konsumenci coraz większą uwagę zwracają na znaki jakości i certyfikaty, które dają gwarancję zakupu produktu wysokiej jakości, powstałego w pełni kontrolowanym procesie produkcyjnym. Polacy preferują produkty o prostym składzie wysokiej jakości, wytworzone z użyciem naturalnych składników i pozbawione sztucznych dodatków – mówi dietetyk kliniczny Zuzanna SzypowskaInstytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita”.  

 

Jako główną obawę związaną z zakupem mięsa drobiowego w sieciach handlowych, aż 72 proc. ankietowanych, podaje ryzyko związane z obecnością antybiotyków, a 1/3 badanych boi się niskiej jakości oraz zatrucia salmonellą. W Polsce obowiązuje zakaz podawania antybiotyków, z wyjątkiem uzasadnionych przypadków, gdy w stadzie wystąpi choroba. Leczenie prowadzi się wówczas pod ścisłą kontrolą lekarza weterynarii, a proces ten odbywa się przy zachowaniu okresu karencji dla danego leku. Aby ograniczyć możliwość zakażenia Salmonellą ssp. powinniśmy wybierać produkty drobiowe i jaja, oznaczone Znakiem Jakości Diamond XPC „Bezpieczne z Natury”, które mają podwyższony profil bezpieczeństwa i najwyższą jakość.

 

Znak Jakości Diamond XPC „Bezpieczne z Natury” zarezerwowany jest dla produktów drobiowych i jaj o wysokim profilu bezpieczeństwa. Jest gwarancją naturalnego składu, sprawdzonego źródła pochodzenia, najwyższej jakości żywności, minimalizującej ryzyko zakażenia Salmonellą ssp oraz ponadprzeciętnych walorów odżywczych i smakowych.

 Producenci mięsa drobiowego i jaj, którzy w żywieniu swoich zwierząt stosują dodatek do paszy Diamond XPC zostają wyróżnieni Znakiem Jakości Diamond XPC „Bezpieczne z Natury”. Umieszczając go na swoich produktach, wychodzą naprzeciw potrzebom konsumentów, dla których obok marki liczy się bezpieczeństwo żywności i jej naturalny skład. Wybierając produkty oznaczone Znakiem Jakości Diamond XPC „Bezpieczne z Natury”, konsumenci mogą być pewni, że w ich ręce trafia produkt o ponadprzeciętnej jakości, z w pełni weryfikowanego źródła i produkcji według określonych kryteriów jakościowych, minimalizujący ryzyko zakażenia Salmonellą ssp. – mówi dr Maciej Frątczak, ekspert ds. żywienia drobiu.

 

Produkty sygnowane Znakiem Jakości Diamond XPC „Bezpieczne z Natury” są wytwarzane przy zachowaniu wszelkich zasad odpowiedzialnej produkcji i systemów nadzoru nad bezpieczeństwem produkowanej żywności, tworząc swoisty parasol, chroniący konsumentów przed ryzykiem zakażenia Salmonellą ssp, po spożyciu mięsa drobiowego lub jaj.

Strategicznym celem kampanii Diamond XPC „Bezpieczne z Natury” jest upowszechnienie wysokiej jakości produktów drobiowych, minimalizujących ryzyko zakażenia Salmonellą ssp i zapewnienie większego bezpieczeństwa spożywanej żywności. Kampania obejmuje działania skierowane do konsumentów, producentów drobiu i jaj oraz kupców w sieciach handlowych. Kampania wspierana będzie działaniami w mediach ogólnopolskich, regionalnych oraz w Internecie, jak również na wybranych portalach społecznościowych (Facebook).

 

Więcej informacji o Znaku Jakości Diamond XPC „Bezpieczne z Natury” na stronie www.bezpieczneznatury.pl

 

[1] Raport badawczy SW RESEARCH – „Jakie mięso kupują Polacy”. Badanie zostało zrealizowane w dniach 
21.07-22.07.2020 r.. W ramach badania przeprowadzono 1015 ankiet z reprezentatywną grupą Polaków powyżej 18 roku życia.

 

Znak Jakości Diamond XPC „Bezpieczne z Natury” przyznawany jest krajowym producentom mięsa drobiowego i jaj, stosującym z żywieniu zwierząt dodatek do paszy Diamond XPC i utrzymujący wysokie parametry jakościowe. Produkty sygnowane Znakiem Jakości „Bezpieczne z Natury” są wytwarzane przy zachowaniu wszelkich zasad odpowiedzialnej produkcji i systemów nadzoru nad bezpieczeństwem produkowanej żywności spełniającej wysokie standardy higieniczne i sanitarne.

Znak Jakości Diamond XPC „Bezpieczne z Natury” to gwarancja naturalnego składu, sprawdzonego źródła pochodzenia, najwyższej jakości żywności oraz ponadprzeciętnych walorów odżywczych i smakowych.

Więcej informacji na www.bezpieczneznatury.pl



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

j.melon@neuron.pl

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Zamów opracowanie informacji prasowej


Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »