Kultura, sztuka » Kultura

Bezpłatna konferencja dla muzeów „Nowoczesne sposoby popularyzowania dóbr kultury”

Ewidencja, digitalizacja, wirtualna prezentacja, pozyskiwanie funduszy to główne tematy bezpłatnej konferencji „Nowoczesne sposoby popularyzowania dóbr kultury”, którą dla muzeów organizuje Wirtualne Muzeum, twórca portalu www.eMuzeum.com, tel.: 22 100 10 01.

20 listopada 2013, hotel Hyatt Regency Warsaw,
formularz zgłoszeniowy: https://www.emuzeum.com/documents/formularz.pdf

20 listopada br. firma Wirtualne Muzeum organizuje bezpłatną konferencję poświęconą nowoczesnym sposobom popularyzowania dóbr kultury. Spotkanie przeznaczone jest dla przedstawicieli muzeów z całej Polski, będą prezentowane takie zagadnienia jak: ewidencja, digitalizacja, wirtualna prezentacja czy pozyskiwanie funduszy.

Prelegentami na konferencji będą m.in.: Jarosław Czuba (Z-ca Dyrektora Narodowego Instytutu Audiowizualnego), Lidia M. Karecka (Muzealnik, Menedżer kultury), Halina Słomka (Właścicielka firmy S SOFT Biuro Usług Informatycznych), Żaneta Govenlock (Projektantka, Studio Projektowe Govenlock), Katarzyna Magdalena Hebdzyńska i Paweł Chomicz (Prezes firmy Wirtualne Muzeum). Więcej o prelegentach: www.emuzeum.com/documents/biogramy.pdf

Swoje najnowsze rozwiązania i sprzęt do digitalizacji, prezentacji oraz zabezpieczania zbiorów zaprezentuje firma Sony.

Ramowy program konferencji:

10:05   „Digitalizacja dziedzictwa kulturowego szansą rozwoju”
Jarosław Czuba (Z-ca Dyrektora Narodowego Instytutu Audiowizualnego)

10:50   „Od ewidencjonowania do udostępniania //zbiorów, kolekcji, wystaw/ on-line/”
Lidia M. Karecka (Muzealnik, Menedżer kultury)

11:35   „Portal eMuzeum narzędziem do prezentacji zbiorów muzealnych” - Paweł Chomicz (Prezes firmy Wirtualne Muzeum)

12:05   Przerwa na kawą

12:30   „E-learning – nowy sposób poznawania funkcji systemu muzealnego MONA”
Halina Słomka (Właścicielka firmy S SOFT Biuro Usług Informatycznych)

13:00   „Na co zwrócić szczególną uwagę przy wydatkowaniu środków publicznych” Katarzyna Magdalena Hebdzyńska

13:20   „Nowoczesna wystawa muzealna. Jak połączyć stare z nowym?”
Żaneta Govenlock (Projektantka, Studio Projektowe Govenlock)

13:50   „Zdigitalizowane zbiory muzealne w aspekcie popularyzacji i bezpieczeństwa”
(Sony)

14:10   Podsumowanie konferencji – pytania i odpowiedzi

14:25   Lunch

Szczegółowa agenda: https://www.emuzeum.com/documents/agenda.pdf

www.eMuzeum.com

Portal www.eMuzeum.com to nowoczesne narzędzie dla muzealników i miłośników sztuki. Służy on do gromadzenia, przeszukiwania i prezentowania w formie cyfrowej zbiorów muzealnych i prywatnych kolekcji. Celem portalu jest przede wszystkim zapewnienie dostępu, do dzieł sztuki, „ukrywanych” dziś w prywatnych zasobach czy nieudostępnionych publiczności kolekcjach. Formaty przechowywanych danych (informacji) są zgodne z międzynarodowymi standardami opisu obiektów sztuki (CDWA, Dublin Core).

Portal udostępnia użytkownikom – prywatnym i instytucjonalnym - przestrzeń do prezentowania cyfrowych wersji eksponatów oraz do przechowywania w pełni bezpieczny sposób, cyfrowych kopii w wysokiej rozdzielczości, tak zwanej bazowej i konserwatorskiej. Pozwala na tworzenie wirtualnych galerii i wystaw. Portal eMuzeum umożliwia wszystkim zainteresowanym szybki dostęp do informacji o zgromadzonych eksponatach oraz wspiera muzea i kolekcjonerów w pracach digitalizacyjnych. Wbudowane mechanizmy wyszukiwania zapewniają efektywne przeglądane zbiorów.

Dzięki portalowi w przestrzeni publicznej będą mogły zaistnieć zbiory przechowywane dotychczas w magazynach, skrytkach bankowych i domowych zaciszach. Portal to również cenne źródło wiedzy dla muzeów, ośrodków kultury i kolekcjonerów, przygotowujących się do digitalizacji swoich zbiorów. eMuzeum wpisuje się w priorytetowy program ochrony i cyfryzacji dziedzictwa kulturowego.

INDALO