Rozrywka i wypoczynek » Sport

Bieg po zdrowie… pod skrzydłami KRUK-a

17 maja we Wrocławiu odbędzie się Bieg Firmowy.

To już druga edycja charytatywnej sztafety dla pracowników firm, której ideą jest promowanie aktywności fizycznej oraz zdrowego stylu życia. Jednak bieg to nie tylko zachęcanie do aktywności fizycznej tych, którzy zwykle siedzą przed komputerem, to także idea niesienia pomocy chorym i niepełnosprawnym dzieciom. Dochód z tegorocznej wrocławskiej edycji Biegu Firmowego zostanie przeznaczony na leczenie dwóch braci, Mateusza i Łukasza Koniecznych. Złotym sponsorem tego wydarzenia po raz drugi została Grupa KRUK.

W ostatnich latach bieganie stało się dla wielu Polaków stylem życia. Jest to idealne połącznie pasji i troski o własne zdrowie. Coraz częściej też staje się ono sposobem zamanifestowania zaangażowania społecznego i wsparcia dla osób potrzebujących. KRUK wyznaje zasadę, że zdrowie to podstawa dobrego samopoczucia i zadowolenia również w środowisku pracy. Dlatego też Grupa konsekwentnie promuje prozdrowotne postawy poprzez kursy zdrowego trybu życia, szkolenia z zakresu pierwszej pomocy, dofinansowanie zajęć sportowych pracowników, a także zaangażowanie w takie inicjatywy jak Bieg Firmowy.

Nie sama pracą człowiek żyje, a i w niej chcemy być użyteczni społecznie i dawać szansę naszym pracownikom, aby angażowali się w coś więcej niż tylko obowiązki zawodowe. Dlatego regularnie organizujemy akcje krwiodawstwa oraz szkolenia z pierwszej pomocy – mówi Iwona Słomska, członek zarządu ds. Marketingu, PR oraz Zasobów Ludzkich. Bieg Firmowy idealnie wpisuje się w tę linię.  Wielu członków naszego zespołu regularnie uprawia sport – mamy firmowe sekcje sportowe w siatkówce, koszykówce oraz piłce nożnej. Można nas spotkać na maratonach, górskich szlakach, trasach rowerowych i biegowych oraz wielu innych miejscach, gdzie aktywnie się wypoczywa. Chcemy zachęcać naszych, i nie tylko naszych, pracowników do aktywności fizycznej. A przy tym mamy możliwość wsparcia dwóch naprawdę potrzebujących chłopców. Zatem nie tylko sponsorujemy Bieg, lecz także biegniemy po zdrowie, nasze własne, ale także Mateusza i Łukasza dodaje Iwona Słomska i zapewnia, że 17 maja stanie na starcie Biegu wraz z innymi pracownikami firmy KRUK.

Druga edycja Biegu, podobnie jak pierwsza, bardzo szybko spotkała się z ogromnym zainteresowanie wśród wrocławskich firm. W sumie do startu w sztafecie zgłosiło się blisko 2000 osób, z czego aż 108
z Grupy KRUK – w tym 47 kobiet oraz 61 mężczyzn. Wszyscy zawodnicy pokonywać będą prawie pięciokilometrowy odcinek trasy  w Parku Grabiszyńskim.

W jednej ze sztafet pobiegnie Damian Bąbka: W dzisiejszych czasach dużą część dnia spędzamy za biurkiem, co mocno wpływa na nasze zdrowie i ogólne samopoczucie. Dlatego bardzo podoba mi się idea Biegu, który zachęca do ruchu  i promuje rywalizację fair play. Emocji dodaje możliwość konkurowania między sobą poszczególnych firm, a także pracowników w ramach jednej firmy. Bardzo ważnym elementem jest także możliwość pomocy innym poprzez działania charytatywne.

Zgadza się z nim Krzysztof Pawłowski, kierownik regionalny: Imprezy tego typu moim zdaniem są potrzebne i bardziej zachęcają do działalności charytatywnej niż zwykłe zbiórki pieniędzy. Mamy tu „coś za coś”, czyli dla uczestników miło spędzony czas a dla potrzebujących środki finansowe od sponsorów.

I taka właśnie jest idea Biegu Firmowego – stworzenie możliwości aktywnego spędzenia czasu oraz połączenia firmowego pikniku i rodzinnej atmosfery. Organizatorzy chcą podczas tego wydarzenia połączyć ze sobą trzy bardzo ważne obszary: pomoc charytatywną z aktywność fizyczną, integrację i współpracę ramach różnych firm i branż.

Komu pomagamy?

W tym roku pracownicy wrocławskich firm będą zbierać na leczenie braci Koniecznych, podopiecznych Fundacji Everest. Obydwaj bracia urodzili się z wodogłowiem i przeszli zabieg założenia zastawki. Niestety obydwaj podczas leczenia w szpitalu, zostali zarażeni gronkowcem. Ich leczenie wymaga ogromnego zaangażowania sił i środków. Jednak dzięki nieprawdopodobnej sile rodziców oraz intensywnej rehabilitacji, chłopcy robią postępy i ich leczenie przynosi efekty. Mateusz ma teraz 17 lat, jest nastolatkiem, który uwielbia towarzystwo rówieśników, lubi słuchać muzyki,
a jego ulubionym zespołem jest Queen. Łukasz ma 9 lat i mimo choroby jest bardzo pogodny, roztacza wokół siebie pozytywną energię, dodając tym otuchy całej rodzinie. To właśnie dla nich zawodnicy przebiegną w sztafcecie ok. 20 kilometrów. Środki zebrane ze sprzedaży pakietów i od sponsorów startowych zostaną przekazane na wsparcie leczenia obydwu braci.

W zespole siła

W Biegu Firmowym startują czteroosobowe drużyny, a każda firma mogła zgłosić kilka zespołów. Zainteresowanie tą inicjatywą było na tyle duże, że rejestracja do Biegu została zamknięta na długo przed czasem. Blisko 2000 biegaczy wrocławskiej edycji, to osoby przekonane nie tylko o cudownym działaniu wysiłku fizycznego, ale także o sile, tkwiącej w ludziach, którzy chcą zrobić coś dla innych.

Bieg firmowy jest piękną inicjatywą – połączeniem sportowych pasji, integracji zespołów i przede wszystkim chęci niesienia pomocy. Te 5 kilometrów z perspektywy biegacza to niewiele, a każda cegiełka, którą wspólnie dołożymy dla Łukasza i Mateusza – jest bezcenna. To jeden z niewielu dni
w życiu człowieka, w którym każdy z nas stanie na podium, z promienistym uśmiechem –
mówi Krzysztof Wysocki, audytor procesów biznesowych w firmie KRUK S.A.

Podobne zdanie ma Krzysztof Kurzyński, z biura detektywistycznego KRUK S.A., który mówi: Moglibyśmy się po prostu zrzucić po kilkadziesiąt złotych, ale wysiłek włożony w bieg przypomina, że są rzeczy, których nie kupimy za pieniądze, zdrowie to taka rzecz. Pieniądze na pewno pomogą, ale go nie zastąpią. Dlatego biegnę i uważam, że to dobra rzecz taki bieg.

Biegnij Firmo!

W 2013 roku zorganizowane zostały dwa Biegi Firmowe – we Wrocławiu i w Warszawie. Zgromadziło się na nich blisko 2000 uczestników z ponad 300 firm, kibicowało im ponad 3000 osób. Dochód z biegów przeznaczony został na leczenie 4-letniej Ali Nowickiej podopiecznej Fundacji Everest, chorej na rzadką chorobę genetyczną. Dzięki hojności zawodników udało się zgromadzić 30 000 zł, dzięki którym Ala mogła podjąć leczenie i rehabilitację po skomplikowanej operacji nogi w USA. Tegoroczne biegi znów odbędą się w dwóch miastach. Wrocławski wystartuje 17 maja, warszawski zaś 7 czerwca. Już teraz liczba uczestników przekracza ubiegłoroczny limit, a zapisy do Biegu w Stolicy wciąż trwają. To świetna okazja dla firm i ich pracowników, aby włączyć się w naprawdę wartościową inicjatywę. Więcej informacji na http://www.biegfirmowy.pl/o-biegu/

natalia.gruczek@247.com.pl