Firma » Biznes

Bielski Tyszkiewicz wśród zwycięzców konkursu Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego!

Milion złotych trafi do Bielskiej Wyższej Szkoły im. J. Tyszkiewicza za napisanie najlepszego programu nauczania na kierunku Kosmetologia. Jest to wygrana w konkursie ogłoszonym przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego.

W konkursie nagrodzono 62 kierunki studiów, prowadzone przez 37 uczelni z 17 polskich miast. Bielski Tyszkiewicz znalazł się w ścisłej czołówce – na 5 miejscu wśród wszystkich uczelni – tuż za AGH czy Uniwersytetem Warszawskim.

- Konkurs pokazał, że nasze uczelnie potrafią uczyć nowocześnie i reagują na wyzwania, jakie stawia przed nimi rozwijająca się wiedza oraz rynki pracy – mówi prof. Barbara Kudrycka, minister nauki i szkolnictwa wyższego.

Zwycięskie wydziały będą mogły przeznaczyć otrzymany w ramach dotacji podmiotowej 1 mln zł na doskonalenie oferty dydaktycznej, np. sfinansowanie nowoczesnych technik i narzędzi stosowanych podczas wykładów i ćwiczeń, pokrycie kosztów praktyk zawodowych dla studentów czy lepsze przygotowanie wykładowców akademickich.

-Trudno wyrazić mi radość i satysfakcję. Jesteśmy niewielką uczelnią lokalną, która swoim programem zdystansowała duże akademickie uczelnie. Świadczy to o właściwie przyjętej strategii rozwoju. Ranga wydarzenia jest ogromna. Prestiż, promocja i co ważne środki finansowe na dalszy rozwój. Nagroda zwieńczyła nasze wieloletnie działania projakościowe zmierzające do upraktyczniania kierunku. Dała nadzieję i wiarę, że to co robimy ma ogromny sens. Możemy zrobić wspólnie dla studentów program czyniący ich konkurencyjnymi na rynku pracy – mówi Ewa Madoń, Prorektor ds. strategii i rozwoju Bielskiej Wyższej Szkoły im. J. Tyszkiewicza.

Zgłoszone w konkursie wnioski oceniał powołany przez minister nauki i szkolnictwa wyższego zespół ekspertów pod przewodnictwem prof. Zbigniewa Marciniaka.

Bielska Wyższa Szkoła im. Józefa Tyszkiewicza