Firma » Biznes

Biurowiec X20 niemal w pełni wynajęty

Warszawski budynek X20 jest już niemal w pełni skomercjalizowany.

Na zwiększenie dotychczasowej powierzchni biurowej w obiekcie zarządzanym przez White Star Real Estate i AIG Global Real Estate zdecydował się Polski Standard Płatności, operator BLIK. Tym samym budynek X20 jest wynajęty w 98%.

Pierwsi najemcy biurowca X20 na warszawskim Dolnym Mokotowie wprowadzili się do obiektu w 2021 roku. Wśród nich jest Polski Standard Płatności, właściciel marki BLIK. W maju 2023 roku operator płatności mobilnych dokonał  zwiększenia wynajmowanej dotąd powierzchni biurowej w budynku X20.

Bardzo doceniamy długofalowe relacje biznesowe, dlatego niezmiernie cieszy nas fakt rozszerzenia umowy z Polskim Standardem Płatności BLIK. To pokazuje zarówno ogromną skalę wzrostu marki i jej usług, jak i komfort pracy w tak nowoczesnym koncepcie biurowym, otwartym na budowanie społeczności. W budynku X20 dostępnych jest ponad 16 000 mkw. całkowitej powierzchni najmu, na ten moment wynajęte jest 98%, czyli ok. 15 700 mkw. Wielu naszych dotychczasowych najemców biurowych zgłasza potrzebę i chęć ekspansji, co dowodzi, że zarówno lokalizacja X20, jak i oferowane udogodnienia są przez nich doceniane. Aktualnie trwają rozmowy, dotyczące wynajmu ostatnich 2% dostępnej powierzchni biurowej zlokalizowanej na 1. piętrze budynku – mówi Bartosz Prytuła, Managing Partner w White Star Real Estate.

X20 to efektywny energetycznie budynek, który wyróżnia się zastosowaniem ekologicznych rozwiązań, poświadczonych certyfikatem BREEAM na poziomie bardzo dobrym. Obiekt oferuje najemcom nie tylko nowoczesną przestrzeń biurową klasy A, ale także wiele udogodnień, takich jak punkt ładowania samochodów elektrycznych czy aplikacja mobilna ułatwiająca korzystanie z infrastruktury. Oprócz Polskiego Standardu Płatności BLIK do najemców biurowca X20 należą: Universal Music Polska, Miele Polska, Integer S.A. – Inpost, Olsen Fashion, RPGZ XV Sp. z o.o. – B2R LAW, Linktis Sp. z o.o. / Uniweg Sp. z o.o., Dentsu Polska, Lidl, Rossmann, La Mania, Multibrand (Sushi) oraz Damian Piela Studio Kreatywne - PIE'LA Cafe.

BLIK, czyli system płatności mobilnych, zarządzany i rozwijany przez spółkę Polski Standard Płatności (PSP), został uruchomiony w 2015 roku i obecnie posiada 13,5 mln aktywnych użytkowników polskich banków. BLIK prężnie rozwija się również za granicą.

Informacje o najemcy (BLIK), deweloperze (White Star Real Estate) i inwestorze (AIG):

BLIK to powszechny standard płatności mobilnych. Możliwość skorzystania z BLIKA w aplikacjach bankowości mobilnej ma obecnie praktycznie każdy z klientów krajowych instytucji płatniczych oferujących aplikację mobilną. Za rozwój systemu odpowiada spółka Polski Standard Płatności (PSP). PSP stale rozwija możliwości BLIKA tak, aby system był jak najbardziej funkcjonalny dla jego użytkowników. Udziałowcami spółki PSP są: Alior Bank, Bank Millennium, Santander Bank Polska, ING Bank Śląski, mBank, PKO Bank Polski oraz Mastercard.

White Star Real Estate jest znaną, międzynarodową firmą z wieloletnim doświadczeniem na rynku nieruchomości, która zrealizowała łącznie ponad 60 wysokiej jakości projektów komercyjnych i mieszkaniowych. Wśród nich znaczącą część stanowi grupa prestiżowych budynków biurowych, a pozostałe inwestycje to magazyny, centra handlowe oraz osiedla domków jednorodzinnych i mieszkań. White Star Real Estate jest także doświadczonym zarządcą nieruchomości i częścią White Star Group, zajmującą się szeroko pojętymi nieruchomościami. White Star Group jest spółką holdingową założoną w celu realizacji usług związanych z zarządzaniem nieruchomościami oraz inwestowaniem w nieruchomości i private equity, głównie w Europie Środkowej i Wschodniej.

AIG Global Real Estate założona w 1987 roku, stanowi grupę międzynarodowych firm w ramach AIG, która inwestuje oraz aktywnie zarządza sektorem nieruchomości na rzecz klientów i firm członkowskich AIG na całym świecie.

WSRE