Technologie » AGD - RTV

Bizhub PRO C6000 firmy Konica Minolta urządzeniem roku 2011

Stowarzyszenie Europejskich Magazynów Poligraficznych (European Digital Press Association — EDP) przyznało urządzeniu bizhub PRO C6000 tytuł Najlepszego Kolorowego Produkcyjnego Urządzenia Drukującego na Papier Cięty w roku 2011.
Niskonakładowe urządzenie produkcyjne Konica Minolta przekonała do siebie ekspertów EDP szybkością, łatwością programowania i wysoką rozdzielczością wydruków.  - Jesteśmy bardzo zadowoleni z wiadomości, że EDP uznało bizhub PRO C6000 za Urządzenie Roku 2011 — powiedział Adam Bieniewski, Production Printing&Solutions Manager Konica Minolta Business Solutions Polska. To dla nas wyjątkowe wyróżnienie, ponieważ do Stowarzyszenia EDP należą najbardziej prestiżowe magazyny poświęcone tematyce druku cyfrowego w Europie, a Jury bierze pod uwagę tylko najlepsze produkty na rynku.  Bizhub PRO C6000 to niskonakładowe urządzenie produkcyjne, przeznaczone przede wszystkim dla firm poligraficznych, firm drukujących duże ilości materiałów, centralnych punktów reprograficznych (CRD) oraz pracowników agencji reklamowych. System zapewnia rozdzielczość 1200 x 1200 dpi i 8-bitową głębię koloru. W urządzeniu można wykorzystywać papiery o gramaturze do 300 g/m2, dysponuje ono też wieloma funkcjami związanymi z wykańczaniem dokumentów m.in. możliwością zszywania i dziurkowania. Zwycięskie urządzenie charakteryzuje się niewielkimi rozmiarami, prostotą programowania oraz jakością wydruku zbliżoną do parametrów druku offsetowego.

- Tworząc urządzenie bizhub PRO C6000, kierowaliśmy się potrzebami dynamicznie rozwijającej się branży poligraficznej — dodaje Adam Bieniewski. — Urządzenie zapewnia najwyższą możliwą jakość wydruku przy jednoczesnym zachowaniu niewielkich rozmiarów i niskiej ceny systemu.

Marcin Sabała