Firma » Biznes

Biznesmeni dla młodych – przyszłość z sukcesem

Fundacja Instytut GEBO we współpracy z Fundacją GoodNetwork przygotowała dla uczniów klasVIII szkół podstawowych i ponadpodstawowych wyjątkowy program szkoleniowy, którego celem jest zaszczepienie ducha przedsiębiorczości wśród młodych osób.

Cykliczne spotkania ze znanymi biznesmenami otworzą drzwi do świata przedsiębiorczości i wskażą drogę do sukcesu.

Biznesmeni dla młodych to autorski program Zbyszka Dzideczka i Jacka Siatkowskiego, którego celem jest zaszczepienie w młodzieży pasji do biznesu. W każdym miesiącu odbywają się spotkania młodych osób ze znanymi biznesmenami, którzy opowiadają o początkach swojej działalności, trudach, które musieli pokonać, o pierwszych sukcesach, a także o tym, że w drodze kariery zawodowej zawsze warto iść do przodu i pomimo wielu przeszkód każdy krok przybliża nas do celu, jakim jest sukces w biznesie.

Każde młode pokolenie jest nadzieją na kolejnych wspaniałych ludzi, wspaniałe przedsięwzięcia i triumfy. Ambitna młodzież pełna zapału i apetytu na sukces to nasza przyszłość, jednak tu i teraz brakuje im praktycznej wiedzy dotyczącej przedsiębiorczości. Młodość to brawura, ale w biznesie potrzebna jest też ostrożność, wyobraźnia, aby własna firma nie przyniosła problemów z urzędem skarbowym, czy żeby działalność nie zakończyła się upadkiem czy wręcz bankructwem. Ponieważ najtaniej jest się uczyć na cudzych błędach, postanowiłem stworzyć program szkoleniowy dedykowany młodym, w którym to starsze, doświadczone pokolenie przekaże cenną wiedzę – mówi Zbyszek Dzideczek, pomysłodawca programu, ekspert Fundacji Instytut Gebo.

Budowanie biznesu od podstaw jest trudne, żmudne, czasochłonne i często obarczone ryzykiem. Do sukcesu prowadzi długa droga. To lata pracy, zdobyta wiedza podczas szkolenia nie tylko ułatwi zrobienie kariery, ale także będzie cennym drogowskazem, na co zwrócić uwagę, by uniknąć błędów.

Pomyślałem, że warto aby ci bardziej doświadczeni, którzy przetarli już biznesowe szlaki, podzielili się wiedzą z młodymi, opowiedzieli o swoich pomysłach, początkach działalności, błędach, a także o tym, jak z tych błędów czerpać wnioski i przekładać je na sukces. Nie zawsze trzeba budować dom od nowa. Jeśli można młodym pomóc, aby nie musieli zmagać się z przeciwnościami – zawsze warto to zrobić. Na cudzych błędach najtaniej i najłatwiej się uczy. Jeżeli młodziaki posłuchają właśnie tych starszaków, to może na etapie początkowym rodzenia się czy konstruowania biznesów unikną pewnych zawirowań czy problemów związanych z tym, co się wiąże z rozwijaniem własnych firm. W tym celu powstał program szkoleniowy Biznesmeni dla młodych – wyjaśnia Zbyszek Dzideczek.

Podczas spotkań młodzież ma szansę zdobyć cenną praktyczną wiedzę od osób, które osiągnęły zawodowe cele i chcą podzielić się przepisem na udany biznes.

Każdy sukces to inna historia, różne inspiracje, różne początki. I jeden wspólny cel – przekazać wiedzę młodym.

Zbyszek Dzideczek to ekspert negocjacyjny od ponad 20 lat, certyfikowany trener, coach i mentor The John Maxwell Team oraz polski partner renomowanej austriackiej firmy doradczej i szkoleniowej En GardE Verhandlungstraining GmbH oraz Instytutu Gebo. Dzięki stosowanym narzędziom negocjacji doprowadził do podpisania i zrealizowania znaczącej liczby kontraktów w Polsce i na świecie. Jest też autorem książki pt. „Negocjacje to fascynująca podróż", zawierającej cenne porady, dotyczące tego, jak osiągać wyznaczone cele nie tylko w biznesie ale i w życiu codziennym.

Aneta Koszyczek