Firma » Praca

BizTech: bezpłatne szkolenia komputerowe i egzamin ECDL dla pracowników w wieku 45+

Od lutego 2011 roku BizTech Konsulting SA będzie organizował bezpłatne szkolenia z aplikacji biurowych na poziomie podstawowym i zaawansowanym. Szkolenia, finansowane z funduszy unijnych, przeznaczone są dla osób pracujących i zamieszkałych na terenie województwa mazowieckiego.

Projekt kierowany jest w pierwszej kolejności do: kobiet, osób powyżej 45 roku życia, osób z wykształceniem zawodowym i średnim.

Celem szkoleń jest aktywizacja i zwiększenie szans na rynku pracy. Kursy będą prowadzone od podstaw, czyli dla osób nie mających wcześniej kontaktu z aplikacjami typu MS Word, MS Excel, MS PowerPoint oraz MS Outlook.

Każde szkolenie zakończy się bezpłatnym egzaminem. Zaliczenie czterech egzaminów jest równoznaczne z otrzymaniem Certyfikatu ECDL Start, który otwiera drogę do uzyskania Europejskiego Certyfikatu Umiejętności Komputerowych (ECDL - European Computer Driving Licence) - uznawanego w całej Unii Europejskiej certyfikatu, potwierdzającego umiejętności posługiwania się komputerem i aplikacjami.

Liczba miejsc jest ograniczona - tylko 180 uczestników.

Więcej informacji o ruszającej już 17 stycznia rekrutacji – www.biztech.pl

„Rozpoczynane przez nas szkolenia są odpowiedzią na fakt, że na rynku pracy woj. mazowie­ckiego dominują już osoby w wieku 45+, dla których podniesienie kwalifikacji w zakresie aplikacji biurowych jest nieodzowne na konkurencyjnym rynku pracy. Jednocześnie pracodawcy wymagają biegłości w posługiwaniu się komputerem i aplikacjami biurowymi, potwierdzonej cer­tyfikowanymi egzaminami”– mówi Urszula Krajewska, Dyrektor Edukacji w BizTech Konsulting SA. „Ponieważ mamy już bardzo pozytywne doświadczenia w szkoleniu osób doro­słych, jesteśmy przekonani, że wiedza uzyskana w BizTech pozwoli im na swobodniejsze porusz­anie się w środo­wisku aplikacji biurowych i internetu, a tym samym na uzyskiwanie lepszych wyników w pracy”.

Szkolenia odbywać się będą w warszawskiej siedzibie BizTech, w 15-osobowych grupach. Dla jak największej wygody uczestników szkolenia realizowane będą w godzinach popołudniowych i w weekendy – tak by nie kolidowały z ich codzienną pracą zawodową. Zajęcia będą prowadzone przez doświadczonych wykładowców; każdy uczestnik będzie miał do dyspozycji własne sta­no­wisko, wyposażone w komputer z odpowiednim oprogramowaniem, na którym będzie wykonywał ćwiczenia. Pełny cykl szkoleniowy obejmuje 64 godziny zajęć podstawowych oraz 48 godzin zajęć zaawansowanych dla osób, które ukończą poziom podstawowy.

Kursy przygotowują do uzyskania Certyfikatu Umiejętności Komputerowych (ECDL - European Computer Driving Licence) ECDL Start i ECDL Advanced. Certyfikat uznawany jest w całej Europie i jest ważny bezterminowo.

Szkolenia obejmują cztery obszary podstawowe (moduły):

• Przetwarzanie tekstów
  • Arkusze kalkulacyjne
  • Grafika menedżerska i prezentacyjna
  • Usługi w sieciach informatycznych

oraz trzy obszary zaawansowane (moduły):

• Przetwarzanie tekstów
  • Arkusze kalkulacyjne
  • Grafika menedżerska i prezentacyjna

Potrzeby mazowieckiego rynku pracy

Przygotowując rozpoczynające się szkolenia, BizTech dostosował je do potrzeb mazowieckiego rynku pracy, jakie wynikają z badań przeprowadzonych przez BizTech w ramach projektu „ECDL - i Ty możesz mieć europejskie komputerowe prawo jazdy”, z analizy danych E-Strategii Mazowsza, badań Stowarzyszenia Komputer w Firmie i SGH, oraz analizy badań Diagnozy Społecznej 2009. Najważniejsze, z punktu widzenia szkolenia pracowników, wyniki tych wszystkich badań można streścić w następujących punktach:

• tylko 55% pracowników sektora prywatnego korzysta na co dzień w pracy z komputera;
  • zaledwie 45% pracowników posiada podstawowe umiejętności obsługi komputera i pakietów biurowych;
  • Mazowsze jest na 7. miejscu pośród wszystkich województw (według wspomnianych powyżej kryteriów);
  • wyłączenie Warszawy i najbliższych okolic wskazuje, że małe miasta i wsie mazowieckie podlegają cyfrowemu wykluczeniu;
  • starzejąca się populacja osób w wieku produkcyjnym – na rynku pracy dominują ludzie w wieku 45+;
  • osoby w wieku 45+ posiadają najniższe kwalifikacje w zakresie obsługi komputera i aplikacji biurowych;
  • 52% przedsiębiorców uważa umiejętności posługiwania się komputerem jako jedno z głównych kryteriów oceny pracowników;
  • wspomniane fakty będą barierą rozwoju przedsiębiorstw regionu mazowieckiego;
  • 40% kobiet odczuwa dyskryminację zawodową (zarobki, możliwości awansu);
  • brak umiejętności obsługi komputera dotyczy 34,2% kobiet w wieku 45-59 lat, 23,8% w grupie 35-44 i 13,8% w grupie 25-34.

BizTech Konsulting SA to doświadczony zespół specjalistów świadczący usługi informatyczne w następujących obszarach: konsulting, bezpieczeństwo, outsourcing IT, projekty infrastrukturalne, rozwiązania biznesowe - CRM/ERP/BI, edukacja. Zespół BizTech Konsulting stanowi grupę wysokiej klasy specjalistów z wieloletnim doświadczeniem we współpracy z dużymi Klientami w zakresie implementacji systemów IT, wspomagających prowadzenie działalności. Doświadczenie poszczególnych pracowników firmy w realizacji projektów IT jest gwarancją osiągnięcia założonych celów organizacyjnych, funkcjonalnych i biznesowych w precyzyjnie określonym czasie.Usługi BizTech Konsulting wyróżniają: kompetencje i duże doświadczenie pracowników; terminowość, skuteczność i elastyczność działania; proste i zrozumiałe rozwiązania funkcjonalnie dopasowane do potrzeb i możliwości użytkownika; niezawodność i bezpieczeństwo oferowanych systemów. BizTech Konsulting posiada status: Microsoft Gold Certified Partner, Symantec Gold Partner, Specjalizacja Symantec Endpoint Management - level 1, Dell Professional Services Partner, VMWare Enterprise Partner, Oracle Certified Gold Partner w programie Oracle PartnerNetwork Specialized, Oracle Education Reseller, Certyfikat „Zgodny z ECDL”, Centrum Egzaminacyjne ECDL-A, Laboratorium ECDL, Prometric Testing Center, Pearson VUE Authorized Test Center, EUCIP, KRYTERION Host Location.BizTech realizuje szkolenia w ramach funduszy ze środków unijnych. Szkolenia te, prowadzone w formie tradycyjnej lub e-Learningowej, przeznaczone są zarówno dla firm, jak i osób indywidualnych. Dotychczas zostały zrealizowane projekty: „ECDL – i Ty możesz mieć europejskie komputerowe prawo jazdy” jako uzupełnienie szkoleń tradycyjnych oraz „System Edukacji Aktywizacji Integracji i Rozwoju Personelu PLL LOT (EduAIR) Sektorowy Program Operacyjny Rozwój Zasobów Ludzkich” jako szkolenia e-Learningowe. Obecnie BizTech realizuje projekt ECDL-Advanced w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.Zespół specjalistów BizTech Konsulting dokonał pierwszego w Polsce wdrożenia systemu wspomagającego zarządzanie relacjami z klientami Microsoft Business Solutions CRM w Fabryce Elementów Hydrauliki PONAR-Wadowice SA. BizTech wdrożył również Microsoft CRM w firmach: Axfarm, Internet Media Services, Konimpex, Medim, Onet Group, Polanowscy Nieruchomości.BizTech Konsulting był organizatorem XVI Forum Teleinformatyki zatytułowanego „Obywatel, urzędnik, pacjent, przedsiębiorca w systemach informatycznych współfinansowanych ze środków UE”, które odbyło się w dniach 23-24 września 2010 roku w Miedzeszynie k/Warszawy. Zespół specjalistów BizTech Konsulting dokonał pierwszego w Polsce wdrożenia systemu wspomagającego zarządzanie relacjami z klientami Microsoft Business Solutions CRM w Fabryce Elementów Hydrauliki PONAR-Wadowice SA. BizTech wdrożył również Microsoft CRM w firmach: Axfarm, Internet Media Services, Konimpex, Medim, Onet Group, Polanowscy Nieruchomości.BizTech Konsulting był organizatorem XVI Forum Teleinformatyki zatytułowanego „Obywatel, urzędnik, pacjent, przedsiębiorca w systemach informatycznych współfinansowanych ze środków UE”, które odbyło się w dniach 23-24 września 2010 roku w Miedzeszynie k/Warszawy.

Obsługa Prasowa i PR:

INDALO Public Relations, ul. Grochowska 341/281A, 03-822 WarszawaZbigniew Blewoński, mobile: (+48) 501 772 619, e-mail: zbigniew.blewonski@indalo.pl BizTech Konsulting S.A., www.biztech.pl 01-018 Warszawa, ul. Wolność 3A, tel. (22) 100 10 01, fax (22) 100 10 99, e-mail: info@biztech.pl, www.biztech.pl

INDALO