Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Bluszcz receptą na kaszel

Czy kaszel jest problemem równie banalnym jak katar, o którym mówi się, że leczony trwa tydzień, a nieleczony siedem dni? Przekonać się o tym można było w trakcie śniadania prasowego „Zdrowie w bluszczu”, które odbyło się 9.09.2009 r.

Śniadanie prasowe w restauracji St. Antonio w warszawskim Ogrodzi Saskim od początku zapowiadało się kusząco - zapraszał producent syropu Hedelix i pastylek Regulax, niemiecka firma Krewel Meuselbach, obecna na polskim rynku farmaceutycznym od 16 lat, a gospodarzem spotkania był serialowy doktor Lubicz, czyli Tomasz Stockinger. Całe spotkanie przygotowała warszawska agencja IMR advertising by PR, która odpowiada za PR produktowy zawierającego wyciąg z bluszczu syropu Hedelix i łagodnie regulujących trawienie pastylek Regulax.

Firmę Krewel Meuselbach reprezentowała Dorota Domańska, pełnomocnik firmy w Polsce. Drugim z zaproszonych gości był warszawski internista pulmonolog, doktor Krzysztof Byśkiniewicz. Krótkie wprowadzenie w historię bluszczu było zadaniem Tomasza Stockingera - uczestnicy dowiedzieli się między innymi, że dawniej uważano go za roślinę zdolną złagodzić skutki upojenia alkoholowego i że tak naprawdę jest... silną trucizną. Dopiero opatentowany sposób pozyskiwania składników pozwala wykorzystać drogocenne właściwości bluszczu, odkrytego dla medycyny przez Hipokratesa i już w XVI wieku wykorzystywanego do łagodzenia objawów chorób układu oddechowego.

Doktor Byśkiniewicz, zgodnie z zapowiedzią, postraszył skutkami, jakie może nieść ze sobą lekceważenie objawów kaszlu. Wyjaśnił też, dlaczego, mimo braku wskazań na ulotkach, przepisuje syrop Hedelix swoim małym pacjentom i przyszłym matkom.
Temat trawienia i pastylek Regulax przypadł w udziale panu Stockingerowi, który opowiedział również o długiej i fascynującej historii firmy Krewel Meuselbach.
Po takim wykładzie uczestnicy nie mieli problemów z odpowiedzią na pytania ankiety, która znalazła się w materiałach prasowych. Nagrody czarująco losował gospodarz poranka.

Jak zwykle nie zawiedli kucharze. Menu skomponowali tym razem na zielono (nawiązując do wiecznie zielonego bluszczu) i owocowo (jednym ze składników pastylek Regulax są śliwki). Serwowano jajka na szpinaku oraz pyszne naleśniki i kuszące racuszki - pachnące owocowymi sosami.
Zabrakło tylko bluszczowego piwa, które wypijemy odwiedzając niektóre amerykańskie uniwersytety.

IMR advertising by PR

• avatar
    ~Ada 2015-05-15 10:51:07

Wyciąg z bluszczu Hetera helix w postaci hederageniny jest bardzo skuteczny w kaszlu. Ostatnio kupiłam mojemu synkowi syrop Dicotuss i okazał się bardzo skuteczny na kaszel mokry jak i suchy. Ale to zapewne dlatego, że w składzie ma właśnie ten bluszcz Hetera helix, wyciąg z prawoślazu lekarskiego oraz miód. Skutecznie upłynnił u synka wydzielinę i miał łatwiejsze jej odkrztuszanie.