Zdrowie » Ciało
Błyszcząca kuchnia
Zobacz więcej zdjęć » |
Nazwa teriyaki pochodzi od czasownika teru (błyszczeć), gdyż potrawy przygotowywane z jej wykorzystaniem posiadają kruchą i błyszczącą otoczkę. W samej Japonii najbardziej popularnymi „błyszczącymi” potrawami są oczywiście ryby, ale kuchnie zachodu z powodzeniem zaadaptowały marynatę do różnego rodzaju mięs. Kikkoman, japoński producent sosów sojowych, proponuje nam tradycyjną marynatę Teiyaki, która pozwoli na dodanie szczypty orientu nawet do typowo polskich potraw mięsnych i rybnych. Głównymi składnikami sosu Teriyaki Kikkoman są naturalnie ważony sos sojowy, słodkie wino ryżowe oraz specjalnie dobrane przyprawy. Marynata idealnie nadaje się do potraw przeznaczonych do smażenia i grillowania, oraz jako sos do mięs i drobiu. Grill po japońsku? Bez pałeczek, za to z pyszną, błyszczącą marynatą Teriyaki od Kikkoman!
Nadesłał:
WalkPR
|
Komentarze (0)