Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Bonarka dla zdrowia kości

W sobotę 24 sierpnia do Bonarki zawita Osteobus, w którym każdy będzie mógł się bezpłatnie przebadać w kierunku osteoporozy. Badanie będą przeprowadzane w pełni profesjonalnie przez wykwalifikowanych specjalistów.

Osteoporoza to stan chorobowy charakteryzujący się postępującym ubytkiem masy kostnej, osłabieniem struktury przestrzennej kości oraz zwiększoną podatnością na złamania – informują eksperci. Najczęściej chorują na nią ludzie starsi, lecz tak naprawdę w dzisiejszych czasach, w efekcie siedzącego trybu życia, słabej ekspozycji na światło i związanego z tym niedoboru witamy D, choroba ta zagraża każdemu. Żeby się przed nią uchronić, warto się przebadać oraz uzyskać poradę u specjalisty.

W najbliższy weekend w Bonarce będzie możliwość bezpłatnego zbadania swoich kości w kierunku osteoporozy. Każda chętna osoba zostanie poddana badaniu densytometrycznemu przedramienia. Jest to całkowicie bezpieczna i bezbolesna metoda obrazowania kości.

Badania obrazowania kości odbędą się w godzinach od 9 do 16 przy wejściu od ul. Kamieńskiego do Bonarka City Center. Zapisywać się na nie można osobiście lub telefonicznie pod numerem (12) 298 66 48. Organizatorem akcji jest firma MD Multi-Diagnostica we współpracy z Apteką Uroda oraz Bonarka City Center.

bezstronny22