Rozrywka i wypoczynek » Sport

Bonarka na skimboardowej fali

W sierpniu krakowska Bonarka będzie na fali! Dosłownie i w przenośni, gdyż po raz pierwszy w Krakowie odbędą się (14 sierpnia) światowej rangi zawody serii European Skimboarding Cup. Lecz nie tylko zawodowcy rywalizować będą na specjalnie rozstawionym wodnym torze.

Każdy będzie mógł spróbować swoich sił w ślizgu na desce podczas otwartych warsztatów, które rozpoczną się już 9 sierpnia. Zapowiedzią imprezy Bonarka Skim-&-Summer będzie surferska ekipa przemierzająca krakowskie parki i kąpieliska.

9 sierpnia na placu przed Bonarką od strony biurowców powstanie tor skimboardowy, który będzie miał 25 m długości. Pod okiem profesjonalnych instruktorów chętni będą mogli za darmo potrenować lub wykonać swoje pierwsze życiowe ślizgi.

Warsztaty skimboardowe Bonarka Skim Camp odbywać się będą w grupach o różnym poziomie zaawansowania. W warsztatach będzie mógł wziąć udział każdy bez względu na wiek. Tor na warsztaty będzie czynny w dniach 9-13 sierpnia (od poniedziałku do piątku) w godz. 12:00 do 20:00. Godzinne warsztaty skimboardowe „od podstaw" rozpoczynać będą się o godz. 12:00 i 17:30; zaś dwugodzinne - dla bardziej zaawansowanych - o 14:30. Zapisy przyjmowane będą na miejscu.

Najlepiej będzie odwiedzić Bonarkę w ekipie lub z rodziną, gdyż przy torze funkcjonować będzie strefa chilloutu, w której serwowana będzie wakacyjna muzyka. Swoje stanowiska rozstawią partnerzy imprezy, w tym m.in. sklepy z Bonarki, oraz marka Seventyone - producent sprzętu i współorganizator wydarzenia.

Zanim rozpocznie się Bonarka Skim-&-Summer, w sobotę 7 sierpnia na ulicach Kazimierza i Podgórza, czy też na modnych kąpieliskach (Bagry, Kryspinów) lub parkach (m.in. Bednarskiego i Jordana), spotkać będzie można surferską ekipę promującą imprezę. Pełnych wakacyjnego luzu beach boysów i super surfer girls, wyskakujących z kultowego surferskiego Volkswagena T2 z deskami w rękach.
Pomogą oni odnaleźć drogę na najbardziej poślizgową imprezę sezonu w mieście. Będą też gadżety, konkursy i wakacyjne zdjęcia. Ostatni dzień wydarzenia (sobota, 14 sierpnia, godz. 10:00 -21:00) zdominują zawody Pucharu Europy w skimboardingu, czyli Bonarka Skim Cup. Bonarka będzie jednym z przystanków Pucharu Europy - European Skimboarding Cupnajwiększego cyklu imprez skimboardingowych w Europie i na świecie. Rywalizacja w pucharze daje zawodnikom szansę wywalczenia punktów w rankingu i zdobycia tytułu mistrza Europy. Ranga imprezy powoduje, że spodziewani są najlepsi zawodnicy z Polski i zagranicy.

Skimboardingowy tydzień w Bonarce to prawdziwa gratka dla miłośników wodnych sportów, które z roku na rok zdobywają nowe rzesze fanów, zwłaszcza wśród młodych ludzi. Początki skimboardingu datuje się na lata 20. XX wieku. Rozrywkę tę popularyzowali kalifornijscy ratownicy, którzy ślizgali się na przybrzeżnych mieliznach. Ich ówczesne amatorskie deski wykonane były nierzadko ze sklejek pochodzących z pobliskich budynków. W Polsce skimboarding pojawił się na początku tego wieku.

Organizatorzy wydarzenia: Bonarka Kraków, Seventyone.

Partnerzy wydarzenia: Alpine Pro, Deli Pizza, Dominium Pizza, Martes Sport, North Fish, Salomon, Smooth The Fruit, So!Coffee, Sphinx.

BONARKA I NEPI ROCKCASTLE PLC

Bonarka to wielofunkcyjne centrum miejskie, powstałe na obszarze 19 ha poprzemysłowych terenów dawnych
zakładów chemicznych w krakowskiej dzielnicy Podgórze. Na ponad 92 tys. m2 powierzchni użytkowej znajduje się 230 punktów handlowo-usługowych i restauracji, w tym Auchan, Media Expert, TK Maxx oraz kino Cinema City -
jeden z największych multipleksów kinowych w Polsce. Do dyspozycji klientów jest bezpłatny parking, mogący pomieścić 3200 samochodów. Ponadto na terenie Bonarki znajduje się jeden z pierwszych na świecie ośrodków edukacyjno-wychowawczych w centrum handlowym: „Siemacha Spot".

Właścicielem centrum jest NEPI Rockcastle. Obiektem zarządza firma APSYS.

bezstronny22