Rozrywka i wypoczynek » Rozrywka

Bonarka zaprasza do jurajskiej podróży w czasie

Kolejna gratka dla miłośników Podgórza oraz wszystkich chętnych przygód. Dzięki kolejnym warsztatom organizowanym w krakowskiej Bonarce przespacerować się będzie można po dnie jurajskiego morza.

Epoka jurajska i Bonarka? Czy aby na pewno? Okazuje się, że tak! Miliony lat temu na obszarze Wyżyny Krakowsko-Częstochowskiej szumiało ciepłe i płytkie morze. Zamieszkiwały je gąbki, koralowce i amonity. Wraz z upływem czasu tutejszy krajobraz bardzo się zmienił i pod wpływem wielu czynników przeobraził się w to, co widać dziś. W wielkim skrócie – morze wyschło, dzięki czemu każdy ma obecnie szansę przespacerować się po dnie dawnego morza oraz na własne oczy przekonać się, jak wyglądają skutki kolizji płyt afrykańskiej i euroazjatyckiej. Właśnie taki spacer w ramach podgórskich zaproponuje swym klientom Bonarka. W najbliższą sobotę (17 maja, 12.00 i 15.30) na wyprawę w przeszłość sprzed setek tysięcy lat zabierze wszystkich zainteresowanych geolog Marian Łowczowski, ekspert od deszyfrowania sekretów przyrody. By wybrać się na taki spacer należy stawić się o 12.00 lub 15.30 na okrągłym placu na poziomie 0 przy salonie Empik.
Najbliższe zajęcia są już kolejnymi warsztatami organizowanymi przez Bonarkę i Dom Kultury Podgórze w ramach całorocznej inicjatywy, służącej przybliżeniu uroków prawobrzeżnej dzielnicy. W ramach podgórskich działań zrealizowano już m.in. pierwszy historyczny pokaz mody z XIX-wiecznego Podgórza czy też wydano edukacyjną i pięknie ilustrowaną książeczkę zawierającą najważniejsze lokalne legendy, m.in. o Janie Twardowskim czy o latającej lokomotywie.
Patronat nad wszystkimi podgórskimi działaniami sprawuje Radio KRK FM oraz  Dziennik Polski. Obie redakcje na bieżąco informują o realizowanych w tym temacie.

bezstronny22