Dom » Wnętrza

Boże Narodzenie w praktyce

Aby jak najlepiej przygotować się do tego wyzwania, już dziś skonstruuj precyzyjny plan! Zacznij od przemyślenia i wynotowania, jakie menu zagości w tym roku na Waszym stole oraz czym należy zająć się sprzątając dom. Obie notatki będą punktem wyjścia do sporządzenia precyzyjnej listy zakupów.

Porządne gadżety

Nawet jeśli tuż przed świętami nasz dom wyczyściliśmy „na błysk”, a dodatkowo odkurzyliśmy kilka zapomnianych kątów, nie oznacza to wcale końca sprzątania. Świąteczna rzeczywistość to: okruszki z pierniczków na dywanie, igły sypiące się z choinki oraz skorupki z orzechów. Aby szybko uporać się ze świątecznymi „wpadkami”, zanim u naszych drzwi stanie rodzina i przyjaciele, warto zaopatrzyć się w kilka sprytnych gadżetów. Jednym z nich jest ręczny odkurzacz – mały, łatwy w użyciu, od razu jest gotów do akcji. Do kompletu warto wyposażyć się w dwustronnego mopa, który pozwala zmyć, bez konieczności ponownego zamaczania, dwa razy większą powierzchnię. Dopełnieniem zestawu „pierwszej pomocy” jest rękawiczka do kurzu. Możemy nią szybko przetrzeć nie tylko płaskie powierzchnie, ale również bibeloty i trudno dostępne miejsca.

Kuchenna ewolucja

Kiedy dom już lśni, czas na relaks w kuchni. Tak – relaks! Choć świąteczne menu jest dość wymagające, przede wszystkim ze względu na mnogość dań, również tu możemy liczyć na wsparcie… wynalazków! Aby udekorować puszystym cukrem pudrem nasze ciasta i ciasteczka, nie trzeba już szamotać się z sitkiem i brudzić przy okazji połowy kuchennego blatu. Wystarczy postawić na kuchenną (r)ewolucję w postaci cukru pudru w młynku Cukier Królewski. Tuba zakończona młynkiem to produkt, dzięki któremu rozdrobnimy najmniejsze nawet grudki pudru, dlatego cukrowa dekoracja będzie idealnie sypka i lekka. Jeżeli natomiast preferujemy dekorację w postaci lukru, to dobrze jest mieć w szufladzie rękaw cukierniczy oraz zestaw tylek w rozmaitych kształtach. Lukier przygotowujemy oczywiście z cukru pudru, który można obecnie zakupić w wyjątkowo trwałych i szczelnych opakowaniach, nie ryzykując przedarcia i wysypania się produktu, jak to bywało przy papierowych torebkach. Do wyboru mamy np. cukier puder 500 g Cukier Królewski w opakowaniu wzmocnionym od wewnątrz folią lub cukier puder z okienkiem 400 g Cukier Królewski w torebce wykonanej w 100% z folii. Takie opakowania nie tylko chronią cukier przed rozsypaniem, ale także pozwalają zachować jego wysoką jakość. Dodatkowo, opakowanie 400-gramowe posiada samoprzylepną etykietę, która pozwala skleić zwinięty wcześniej brzeg torebki. Puder ten szczególnie polecany jest osobom, które wiedzą, że nie zużyją całego opakowania jednorazowo.

Pomocna rada dotycząca dekoracji lukrem!

Więcej słodkich przepisów i świątecznych inspiracji  można znaleźć na www.facebook.com/ZycieJestSlodkie.

Słodkich Świąt!

Südzucker Polska S.A.