Firma » Bankowość

BRE Bank stawia na rynki wschodzące

BRE Private Banking & Wealth Management zaoferował swoim klientom lokatę inwestycyjną „Rynki wschodzące” opartą o koszyk spółek pochodzących z Brazylii, Rosji, Indii oraz Chin.

Propozycja skierowana jest do klientów oczekujących ponadprzeciętnych zysków i ceniących bezpieczeństwo. Okres trwania lokaty wynosi 18 miesięcy.

Napływające z różnych części świata pozytywne informacje dotyczące danych gospodarczych dały nadzieję na poprawę koniunktury i pobudziły do działania inwestorów. Rozglądając się za możliwościami korzystnego ulokowania nadwyżek finansowych warto zwrócić uwagę na grupę rynków, które najprędzej reagują na symptomy ożywienia gospodarczego a ceny akcji spółek z tych regionów rosną znacznie szybciej, niż firm z innych części świata. Mowa o rynkach wschodzących określanych skrótem BRIC od nazw zaliczanych do nich państw: Brazylii, Rosji, Indii i Chin.

„Inwestorzy darzą coraz większym zaufaniem akcje spółek z rynków wschodzących, co znajduje swoje odbicie we wzroście ich notowań - mówi Katarzyna Heuchert, dyrektor ds. Rozwoju Oferty Produktowej w BRE Banku. „Długoterminowe prognozy dla krajów BRIC są pozytywne. Napływające z tych rejonów informacje o poprawie wskaźników gospodarczych sugerują koniec kryzysu a wzrost dochodu narodowego per capita zapowiada korzystny trend na rynku konsumenckim. Obecnie ceny akcji spółek z rynków wschodzących znajdują się znacznie poniżej wartości z okresu hossy giełdowej, co naszym zdaniem stwarza korzystną sytuację do rozpoczęcia inwestycji zakładającej wzrost koszyka spółek w perspektywie 18 miesięcy."

Lokata inwestycyjna „Rynki wschodzące" dostępna jest w PLN a okres jej trwania wynosi 1,5 roku.
Aktywem bazowym lokaty jest koszyk akcji pięciu spółek z krajów wschodzących:

• BANK OF CHINA LTD
  • CHINA MOBILE LTD
  • VALE DO RIO DOCE SA
  • GAZPROM OAO
  • ICICI BANK LTD

Wartość aktywa bazowego będzie mierzona dwukrotnie 18 września 2009 r. oraz na dwa dni przed jej zakończeniem, czyli 16 marca 2011 r. Warunek inwestycyjny zostanie spełniony, jeżeli na zakończenie inwestycji wszystkie spółki pozostaną na poziomie z 18 września 2009 lub wzrosną. W takim przypadku zostanie wypłacony kupon w wysokości nie mniejszej niż 13,5% za okres trwania inwestycji (9,01% w skali roku).

Lokata inwestycyjna „Rynki wschodzące" dostępna jest w placówkach BRE Private Banking & Wealth Management w okresie subskrypcji od 02.09.2009 do 16.09.2009.

ap