Rozrywka i wypoczynek » Przyroda

Brother wspiera opiekę nad dzikimi zwierzętami w Polsce

W ramach tegorocznych działań z zakresu Społecznej Odpowiedzialności Biznesu (CSR) Brother przekaże inkubator dla małych zwierząt typu Pet Brooder 90 do Sowiego Dworu – Ośrodka Rehabilitacji Dzikich Zwierząt w Jarocinie, który w swojej codziennej pracy troszczy się o życie mieszkańców lasów i łąk.

W ubiegłym roku podatkowym Brother wspierał Ośrodek Rehabilitacji Jeży w Kłodzku – „Jerzy dla Jeży”. W tym roku producent drukarek zdecydował się wspomóc mieszkańców lasów za pośrednictwem Ośrodka Rehabilitacji Dzikich Zwierząt Sowi Dwór w Jarocinie (gmina Baboszewo). Głównym celem tej organizacji jest pomoc zwierzętom, zapewnienie odpowiedniej opieki chorym, wyleczenie ich oraz przygotowanie do powrotu na łono natury. Firma Brother chcąc wesprzeć mieszkańców lasu, kupiła inkubator dla małych zwierząt Pet Brooder 90, który posiada automatyczną kontrolę temperatury i wilgotności powietrza, możliwość podłączenia tlenu oraz nebulizatora, a także aktywacji jonizatora. Urządzenie posiada trzy wbudowane filtry powietrza, które usuwają niepożądane zapachy i bakterie.

„To pracownicy Brother Polska zdecydowali, że w tym roku wspomożemy Ośrodek Sowi Dwór w działaniach na rzecz dzikich zwierząt. Firma Brother przez kilka ostatnich lat sadziła drzewa w Górach Stołowych, jednak lasy tworzą nie tylko rośliny, ale również zwierzęta. W ubiegłym roku skoncentrowaliśmy się na wsparciu jeży. Dostrzegamy, że nie tylko te małe ssaki potrzebują pomocy. Niestety to właśnie zwierzęta zamieszkujące lasy i łąki są  najbardziej poszkodowane działalnością człowieka i zmianami klimatycznymi” – komentuje Katarzyna Idzkiewicz, Senior Marketing Coordinator w firmie Brother Polska. „Fundusze przeznaczymy na zakup specjalistycznego inkubatora, ratującego życie mieszkańców naszych lasów oraz inne niezbędne materiały” – komentuje ekspertka Brother.

W prowadzonych działaniach ekologicznych Brother nie tylko możliwie minimalizuje negatywny wpływ na środowisko, dbając o recykling produktów i zmniejszając ślad węglowy, ale także chce w realny sposób przyczyniać się do poprawy jego kondycji. W ramach prowadzonych działań ekologicznych Brother, we współpracy z Cool Earth, uratował hektary lasów deszczowych przed wycinką, oraz zasadził tysiące nowych drzew na terenie Polski.

PressOffice