Technologie » Telekomunikacja

Brytyjski operator i zarządca infrastruktury publicznej używa rozwiązań Polycom i Microsoft do komun

Polycom Inc., globalny lider w dziedzinie otwartej, standardowej komunikacji i współpracy zunifikowanej (UC&C), poinformował dziś, że firma John Laing, inwestor, operator i zarządca infrastruktury publicznej, wdrożyła kombinację platformy Microsoft Lync Server 2010 oraz rozwiązań wideo Polycom.

Wdrożenie ma na zapewnić międzynarodowemu personelowi firmy kompleksowe rozwiązanie do komunikacji i współpracy zunifikowanej. Mimo tego, że pracownicy firmy są rozproszeni po 73 oddziałach w Wielkiej Brytanii i sześciu zagranicznych biurach, zespoły za pomocą bezpiecznych spotkań wideo w czasie rzeczywistym, kontrolują ryzyko i finansowanie projektów, zarządzają aktywami oraz działalnością partnerów oraz łańcuchem dostaw.

John Laing zarządza 76 finansowanymi prywatnie projektami publicznymi, od programu Intercity Express do mostu Second Severn Crossing między Anglią a Walią oraz projektu gospodarowania odpadami w hrabstwie Greater Manchester, a także projektami związanymi z transportem, opieką zdrowotną, energią odnawialną i obiektami rządowymi specjalnego przeznaczenia w Wielkiej Brytanii i za granicą.

Personel firmy John Laing pracuje w różnych lokalizacjach na świecie, również poza biurami. Do kluczowych wymagań przed wdrożeniem należała zgodność operacyjna z istniejącymi systemami i aplikacjami, a także łatwość użycia, która zachęcałaby do korzystanie z systemu – firma chciała usprawnić pracę zespołową, zwiększyć produktywność i ograniczyć koszty podróży. We współpracy z Wirebird, partnerem firmy Polycom, oraz AMX, specjalistą od automatyzacji, John Laing wdrożył cztery rozwiązania wideo Polycom® RealPresence® Room (w tym Polycom HDX® 8000) w swojej nowej centrali w Londynie oraz sześć kolejnych sal konferencyjnych na całym świecie. Wszystkie rozwiązania wideo  RealPresence są napędzane przez platformę Polycom® RealPresence® – najbardziej zgodną operacyjnie i kompleksową infrastrukturę programową UC&C do uniwersalnej współpracy wideo. John Laing używa też aplikacji Polycom® RealPresence® Mobile 2.0. Korzystają z niej partnerzy i pracownicy używający tabletów i smartfonów.

Konferencje wideo dzięki integracji wideo Polycom z programem klienckim Microsoft Lync usprawniły komunikację wewnętrzną oraz zewnętrzną i szybko upowszechniły się w firmie John Laing.  Około połowa z 1000 pracowników firmy korzysta z komputerowych lub pokojowych rozwiązań wideo — bezpiecznie, łatwo i intuicyjnie — po prostu klikając nazwisko na swojej liście kontaktów Lync.

„Zgodność operacyjna między rozwiązaniami Polycom i platformą Microsoft Lync miała dla nas kluczowe znaczenie. Lync w połączeniu z wideo Polycom po prostu ożywa” — powiedział Dylan Jones, dyrektor działu IT w firmie John Laing. — „Pracownicy mogą udać się do formalnych sal konferencyjnych albo uczestniczyć w spotkaniach, siedząc przy biurkach. Możliwość obserwowania języka ciała rozmówcy to coś, czego brakuje w zwykłych rozmowach telefonicznych”.

John Laing — informacje

John Laing plc to specjalistyczny inwestor i zarządca zasobów infrastrukturalnych w Wielkiej Brytanii i innych krajach, zwłaszcza w sektorze publicznym. Łącząc doświadczenie w zarządzaniu ryzykiem, finansowaniu projektów i zarządzania aktywami z potencjałem partnerów i dostawców, firma zyskała reputację rynkowego lidera w dziedzinie infrastruktury finansowanej prywatnie. John Laing specjalizuje się w lokalach mieszkalnych, zdrowiu, transporcie, gospodarce odpadami oraz energii odnawialnej, skupiając się na rynkach w Wielkiej Brytanii, Europie, Ameryce Północnej oraz regionie Azji i Pacyfiku.

www.laing.com

pawel itbc