Technologie » Internet

Budowa strony WWW

Niewiele osób ma pojęcie jak bardzo złożony jest proces tworzenia dobrej strony internetowej, dlatego też w tym artykule będę próbował ogólnie objaśnić i opisać poszczególne kroki operacji jaką jest tworzenia stron WWW.

Ten bardzo złożony proces rozpoczyna się od analizy potrzeb klienta, dzięki której jesteśmy w stanie dowiedzieć się czego tak naprawdę oczekuje od nas klient. Podstawą jest aby przeanalizować jak najwięcej istotnych wiadomości dotyczących tworzonej strony internetowej. Powinniśmy mieć na uwadze to jaka ma być struktura i rozmieszczenie poszczególnych elementów w witrynie. Przeważnie najlepszym sposobem na uzyskanie takich informacji jest prośba skierowana do klienta o przedstawienie adresów stron konkurencji i stron które wpadły w oko naszemu klientowi. Z nich polecam czerpać wskazówki takie jak grafika, rozdysponowanie elementów czy funkcjonalność serwisu.

Następnym etapem tego bardzo złożonego schematu pracy jest analiza firm konkurencyjnych. Jest to podstawowa operacja którą musimy przeprowadzić chociażby po to aby nie popełnić nieświadomego plagiatu. W tym etapie musimy poszukać słabsze strony konkurencji oraz odnaleźć elementy które mogłyby wyróżnić tworzoną przez nas stronę WWW.

Kiedy tworzona przez nas strona internetowa jest oparta o jakiś system zarządzania treścią (CMS) musimy stworzyć projekt funkcjonalny, czyli postawić czysty system na lokalnym serwerze i stworzyć od podstaw bądź zmodyfikować dodatkowe moduły jeżeli takie są potrzebne. Kolejno zrobiony projekt funkcjonalny strony WWW oddajemy do obejrzenia klientowi który sprawdza czy wszystko działa tak jak ma być.

Kolejnym krokiem jest zaprojektowanie szaty graficznej. W tym przypadku tworzymy albo samą stronę główną albo wszystkie widoki w zależności od tego jak ustaliliśmy to wcześniej z klientem. Podczas budowy szaty graficznej starajmy się dbać o najmniejsze szczegóły bo jak wiadomo dobra strona internetowa to nie tylko reklama dla klienta ale także dla firmy która ją wykonuje. Większość ludzi to wzrokowcy a funkcjonalność strony przedstawiana jest prawie zawsze na drugim miejscu. Czasami wykonujemy coś dla klienta który będzie chciał zobaczyć początkowy szkic serwisu. Starajmy się tłumaczyć że od zarysu do gotowego efektu jest długa droga i na pewno owy szkic serwisu nie zadowoli naszego klienta.

Po przyjęciu grafiki przechodzimy do części formalnej czyli do oprogramowania strony. Przyodziewamy stronę internetową w nową skórkę dbając o to aby kod strony był jak najkrótszy oraz biorąc pod uwagę aspekty pozycjonowania, takie jak nagłówki, alty do grafik itd. Sporo wiadomości o takich rzeczach możemy dowiedzieć się w poradnikach tworzenia stron WWW.

Etap ostatni i zarazem najprzyjemniejszy to publikacja strony oraz kwestie pozycjonowania. Najlepiej jest dodać artykuł z linkiem do jednego z serwisów z artykułami do przedruku.

bartek69963