Gospodarka » Przemysł

Bukmacher podaje, kiedy ruszy budowa dworca w Olsztynie

Według BETFAN, legalnego polskiego bukmachera, długo oczekiwana budowa olsztyńskiego dworca kolejowego rozpocznie się w 2022 r. - a dokładniej, w drugim kwartale. Wedle analiz BETFAN inwestycja nie zostanie jednak ukończona przed upływem 2023 r.

Olsztyński dworzec nie grzeszy ani urodą, ani funkcjonalnością i dziś już znacznie odstaje od coraz liczniej odnawianej infrastruktury kolejowej w innych miastach Polski. Tymczasem przygotowania i procedury wokół budowy nowego gmachu dworcowego trwają tak długo, że projekt lokalnie zyskał miano „epopei”. Inwestycja miała wreszcie ruszyć w 2021 r., ale tak się nie stało. Zdaniem BETFAN to się zmieni w tym roku i budowa rozpocznie się w II kwartale. Analitycy bukmachera jednak prognozują, że prace inwestycyjne nie zostaną sfinalizowane przed końcem 2023 r.

W Olsztynie równolegle trwają przygotowania do drugiego ważnego kolejowego projektu – modernizacji stacji, w tym peronów i torowisk. Ma być bezpieczniej, nowocześniej i przyjaźniej dla pasażerów. Zdaniem BETFAN tę budowę również uda się rozpocząć w 2022 r., ale inwestycja nie zakończy się w 2024 r.

Czy naruszenie ram czasowych inwestycji może postawić pod znakiem zapytania unijne  dofinansowanie z Programu Operacyjnego Polska Wschodnia? Taka sugestia znalazła się bowiem w interpelacji poselskiej skierowanej do ministerstwa infrastruktury. Według analiz BETFAN nie dojdzie do tego i inwestor otrzyma dofinansowanie z unijnego programu. Kurs na to wynosi u bukmachera 1.20, co oznacza niemal pewne zdarzenie. Przeciwna sytuacja – czyli utrata dofinansowania – ma w BETFAN kurs 3.80. Ziszczenie się takiej opcji oznaczałoby, przy stuzłotowej stawce – wygraną 380 zł.

W trakcie prac ziemnych ekipom budowlanym niekiedy zdarza się natrafić na niewybuchy lub wykopaliska archeologiczne. Zdaniem bukmachera w Olsztynie tak się nie wydarzy. Jeśli jednak ktoś chciałbym obstawić przeciwny scenariusz to kurs w BETFAN wynosi 2.85 na znalezienie niewybuchu oraz 10.00 na wykopaliska. To oznacza, że w razie odkrycia tego typu znalezisk każde 100 zł zakładu przyniosłoby odpowiednio 285 zł i 1 000 zł wygranej.

BETFAN jest polską, legalnie działającą firmą bukmacherską online. Wyróżniają ją innowacyjne rozwiązania, szeroki zakres proponowanych zakładów i otwartość na potrzeby klientów. Obok możliwości obstawiania wyników sportowych, na żywo i esportowych, BETFAN jako jedyny w Polsce bukmacher oferuje na szeroką skalę zakłady na rozrywkę, obejmujące tematy okołosportowe, a także z obszaru mediów, polityki, show-biznesu czy nawet pogody. W sumie proponuje miesięcznie ponad 1,5 mln różnych zakładów. BETFAN jest w gronie pięciu największych polskich bukmacherów.

PractumConsulting