Gospodarka » Żywność
Burgery buraczane z oliwkami drylowanymi zielonymi OLE!
                ![]()  | 
        
| Zobacz więcej zdjęć » | 
Składniki:
- 1 burak średniej wielkości
 - 1 szklanka czerwonej soczewicy
 - 1 jajko
 - 2 szalotki
 - 2 ząbki czosnku
 - 2 łyżki bułki tartej (+ do posypania)
 - sól, pieprz
 - 2 łyżki mąki
 - ½ słoika Oliwek drylowanych zielonych OLE! (plus do podania osobno)
 
Dodatkowo:
- bułki na burgery
 - majonez wegańskich lub zwykły
 - rukola lub sałata
 - ogórki konserwowe/kiszone (opcjonalnie)
 - domowy ketchup (opcjonalnie)
 - pomidory
 
Szalotki podsmażamy na maśle lub oleju na złoty kolor. Soczewicę płuczemy na sitku i gotujemy w osolonej wodzie (około 1,5 szklanki) według instrukcji na opakowaniu. Studzimy. Buraki ścieramy na tarce (na dużych lub średniej wielkości oczkach). Dodajemy do soczewicy wraz z jakiem, masłem, podsmażonymi szalotkami, pokrojonymi drobniej oliwkami, ząbkami czosnku. Przeprawiamy do smaku i miksujemy. Wrzucamy bułkę tartą. Mieszamy, obtaczamy i smażymy na patelni z olejem. Smażymy. Bułki smarujemy majonezem, ketchupem. Dodajemy plasterki ogórków, pomidorów oraz pozostałe oliwki w całości. Podajemy na ciepło.
		Nadesłał:
            Arni 
	 | 
	

						Dlaczego kalenice są niezbędne na dachu?			
						Zakaz etanolu w środkach do dezynfekcji? Branża farb i klejów alarmuje			
						Strach ma wielkie oczy… zwłaszcza bez ubezpieczenia.			
						Kolporter z sercem			
Komentarze (0)