Rozrywka i wypoczynek » Rozrywka
Burgery wołowe z sosem BBQ Jack Daniel’s
Burgery wołowe z sosem BBQ Jack Daniel’s
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Składniki do burgerów:
1 kg mielonego wołowego mięsa (dobrej jakości, nie może być zbyt chude)
4 łyżki sosu Worcestershire
4 łyżeczki Tabasco
1 cebulka szalotka drobno posiekana
1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
kilka łyżek oleju roślinnego (do smarowania burgerów przed pieczeniem)
Składniki do sosu:
6 łyżek przecieru pomidorowego lub dobrej jakości łagodnego ketchupu
2-3 łyżki oleju roślinnego
3 cebulki szalotki
1 ząbek czosnku
Pozostałe składniki:
4 bułki do burgerów
1 cebula czerwona
1 pomidor
2 średnie ogórki kiszone
4-8 plasterków marynowanej ostrejzielonej papryki, np. jalapeno
4 plasterki chrupiącego boczku wieprzowego lub bekonu
4 łyżeczki majonezu
4 liście zielonej sałaty
1 świeża papryczka chili
40 ml Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey
1/2 łyżeczki soli morskiej do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Sposób przygotowania: W misce wymieszaj zmielone mięso z sosem Worcestershire i Tabasco, dopraw solą
i świeżo mielonym pieprzem (opcjonalnie dodaj garstkę posiekanej drobno szalotki). Dobrze wymieszaj dłonią. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.
Podziel mięso na 4 części i uformuj burgery. Na środku każdego zrób kciukiem małe wgniecenie, aby nie zmieniały kształtu podczas pieczenia. Posmaruj burgery olejem przy pomocy pędzelka – zapobiegnie
to przyklejaniu się do rusztu.
Sos. W małym garnku lub na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną szalotkę i czosnek, delikatnie przesmaż, dodaj przecier pomidorowy i dobrze wymieszaj. Gdy sos
się zagotuje, wlej 40 ml Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey i wymieszaj. Dodaj drobno posiekane chili, dopraw solą morską
i pieprzem.
Burgery piecz na rozgrzanym grillu około
10 minut w wysokiej temperaturze. Uważaj, aby zbytnio nie wysuszyć burgerów
nad ogniem. Bułkę przetnij na pół i połóż
na grillu, by była chrupiąca. Posmaruj bułkę majonezem, ułóż na niej burgera, posmaruj sosem BBQ z dodatkiem Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey i dodaj pozostałe warzywa. Ciesz się smakiem doskonałego, własnoręcznie przygotowanego dania.
Nadesłał:
ComPress1
|
Komentarze (0)