Rozrywka » Rozrywka

Burgery wołowe z sosem BBQ Jack Daniel’s

przepis

Burgery wołowe z sosem BBQ Jack Daniel’s

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:


Składniki do burgerów:

 

1 kg mielonego wołowego mięsa (dobrej jakości, nie może być zbyt chude)

4 łyżki sosu Worcestershire

4 łyżeczki Tabasco

1 cebulka szalotka drobno posiekana

1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej

pieprz czarny świeżo mielony do smaku

kilka łyżek oleju roślinnego (do smarowania burgerów przed pieczeniem)

 

Składniki do sosu:

6 łyżek przecieru pomidorowego lub dobrej jakości łagodnego ketchupu

2-3 łyżki oleju roślinnego

3 cebulki szalotki

1 ząbek czosnku

 

Pozostałe składniki:

4 bułki do burgerów

1 cebula czerwona

1 pomidor

2 średnie ogórki kiszone

4-8 plasterków marynowanej ostrejzielonej papryki, np. jalapeno

4 plasterki chrupiącego boczku wieprzowego lub bekonu

4 łyżeczki majonezu

4 liście zielonej sałaty

1 świeża papryczka chili

40 ml Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey

1/2 łyżeczki soli morskiej do smaku

pieprz czarny świeżo mielony do smaku

 Sposób przygotowania: W misce wymieszaj zmielone mięso z sosem Worcestershire i Tabasco, dopraw solą

i świeżo mielonym pieprzem (opcjonalnie dodaj garstkę posiekanej drobno szalotki). Dobrze wymieszaj dłonią. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.

Podziel mięso na 4 części i uformuj burgery. Na środku każdego zrób kciukiem małe wgniecenie, aby nie zmieniały kształtu podczas pieczenia. Posmaruj burgery olejem przy pomocy pędzelka – zapobiegnie
to przyklejaniu się do rusztu.

Sos. W małym garnku lub na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną szalotkę i czosnek, delikatnie przesmaż, dodaj przecier pomidorowy i dobrze wymieszaj. Gdy sos
się zagotuje, wlej 40 ml Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey i wymieszaj. Dodaj drobno posiekane chili, dopraw solą morską
i pieprzem.

Burgery piecz na rozgrzanym grillu około
10 minut w wysokiej temperaturze. Uważaj, aby zbytnio nie wysuszyć burgerów
nad ogniem. Bułkę przetnij na pół i połóż
na grillu, by była chrupiąca. Posmaruj bułkę majonezem, ułóż na niej burgera, posmaruj sosem BBQ z dodatkiem Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey i dodaj pozostałe warzywa. Ciesz się smakiem doskonałego, własnoręcznie przygotowanego dania.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

ComPress1

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »