Firma » Biznes

BusinessVision i Premida nowymi partnerami Solemis w zakresie systemu BI - PROPHIX

Dwie warszawskie firmy konsultingowe - BusinessVision i Premida Consulting sp. z o.o. – są od czerwca 2010 roku partnerami handlowymi Solemis Group SA w zakresie rozwiązań klasy Business Intelligence bazujących na systemie wspomagania budżetowania i controllingu – PROPHIX.

Obydwie firmy specjalizują się doradztwie biznesowym i implementacji rozwiązań informatycznych klasy Business Intelligence (BI) i Business Performance Management (BPM), które wspomagają zarządy i kadrę zarządzającą niższego szczebla w zwiększaniu efektywności działalności biznesowej firm i ich konkurencyjności na rynku.

Gdyński Solemis Group SA jest przedstawicielem producenta i dystrybutorem systemu PROPHIX w Polsce i w centralnej Europie. Partnerami Solemis w zakresie systemu PROPHIX jest dziś w Polsce 15 firm.

„Stale rozbudowujemy naszą sieć partnerską, bo szczególnie w zakresie wspomagania zarządzania i racjonalizacji procesów biznesowych klienci potrzebują sprawdzonych już partnerów - zwykle firm, z którymi współpracują od lat i mają do nich zaufanie" - mówi Justyna Borkowska, dyrektor handlowy i marketingu w Solemis Group SA. „Naszymi partnerami są więc doświadczone firmy konsultingowe łączące wiedzę informatyczną - znajomość wielu technologii i biznesową."

BusinessVision (www.businessvision.pl) od 2004 roku konsekwentnie zajmuje się dostarczaniem rozwiązań z obszaru określanego jako Business Intelligence czyli obejmujących klasę systemów informatycznych pomagających organizacjom lepiej zrozumieć własny sposób działania oraz lepiej przewidywać skutki dzisiejszych decyzji. Oferta firmy skupia się na tworzeniu dedykowanych rozwiązań klasy Corporate Performance Management (CPM), oraz wdrażaniu Centrów Kompetencyjnych Business Intelligence (BICC), pozwalających organizacjom maksymalizować potencjał posiadanych rozwiązań BI. BusinessVision specjalizuje się również we wdrażaniu rozwiązań z zakresu Master Data Management (MDM), umożliwiających skuteczne zarządzanie danymi referencyjnymi, wykorzystywanymi przez przedsiębiorstwa w większości realizowanych przez nie procesów biznesowych..

„System PROPHIX doskonale rozszerza wachlarz oferowanych przez nas produktów, z których budujemy konkretne rozwiązania dla naszych klientów"- mówi Tomasz Mierzwa, prezes zarządu BusinessVision. „Dodatkowo PROPHIX bardzo łatwo i szybko integruje się z różnymi systemami, których używają klienci oraz jest szalenie prosty w obsłudze."

Premida Consulting sp. z o.o. (www.premida.com.pl) od początku działalności (rok 2002) specjalizuje się doradztwie i wdrażaniem systemów wspomagania decyzji, hurtowni danych, systemami raportowymi, OLAP oraz analizami klasy data mining bazujących na technologiach SAS, TERADATA, ORACLE i MS SQL Server.

„PROPHIX umożliwia nie tylko łatwe i szybkie zbiorowe tworzenie budżetu, ale i bieżącą kontrolę jego wykonania oraz korygowanie w trakcie trwania roku finansowego. Dla coraz większej liczby firm jest to szalenie istotne by aktywnie reagować na stan budżetu częściej niż w połowie roku - a tak dzieje się bez narzędzi takich jak PROPHIX" - mówi Piotr Celej, wiceprezes Premida Consulting Sp. z o.o. „Dla nas zaletą systemu PROPHIX jest jego bardzo prosta integracja z różnymi systemami, których używają nasi klienci, a dla nich - atrakcyjna cena systemu oraz prostota obsługi."

Grupa Kapitałowa Solemis Group SA www.solemis.com

Solemis Group S.A. jest wiodącym dostawcą zaawansowanych rozwiązań biznesowych obecnym w Polsce od 1986 roku.

Ofertę firmy stanowią specjalistyczne produkty uzupełniające istotne luki w klasycznych systemach ERP/CRM. Aktualnie w ofercie firmy znajdują się dwa światowej klasy produkty należące do tej klasy rozwiązań: PROPHIX i TARGIT. Kanadyjski system PROPHIX jest aplikacją finansową używaną przez tysiące osób na całym świecie do budżetowania, prognozowania, raportowania i analiz. Duńskie oprogramowanie TARGIT to rozwiązanie z obszaru Business Intelligence umożliwiające decydentom na wszystkich szczeblach zarządzania wielowymiarową analizę danych i uzyskanie natychmiast całościowego obrazu sytuacji w firmie.

Od 2005 roku Solemis Group S.A. jest jedynym przedstawicielem w Polsce producentów systemów PROPHIX i TARGIT oraz twórcą polskich wersji tych systemów.

SOLEMIS Group jest również aktywnym popularyzatorem wiedzy na temat controllingu i budżetowania, współpracującym z wybitnymi ekspertami renomowanych szkół controllingu: Nord Controllingi ODiTK.

Solemis Group jako jedyna firma w Polsce świadczy outsourcing usług IT dla Microsoft w zakresie oprogramowania ERP - Microsoft Dynamics GP (Business Solutions Great Plains). W ofercie firmy znajdują się także rozszerzenia funkcjonalne do systemu Microsoft Dynamics GP (MBS Great Plains) oraz system finansowo-księgowy dla małych firm SM-BOSS.

Realizując konsekwentnie swoją misję: „Współpracować z Partnerami i Klientami w osiąganiu sukcesów", Solemis Group SA planuje sukcesywnie wprowadzać na rynek nowe, coraz bardziej zaawansowane produkty, spełniające wysokie wymagania klientów, ze szczególnym uwzględnieniem bardzo wąskich, wysokospecjalizowanych rynków.

W skład grupy kapitałowej wchodzą trzy spółki: spółka dominująca Solemis Group S.A., wydzielona w 2006 roku spółka BossPlus sp. z o.o. będąca producentem oraz dystrybutorem systemów klasy ERP, oraz Solvena Management Systems sp. z o.o. zajmująca się wdrożeniami zaawanswanych aplikacji biznesowych.

Obsługa Prasowa i PR:INDALO Public Relations, ul. Grochowska 341 lok. 281 A, 03-822 WarszawaZbigniew Blewoński, tel. 22 698-70-78; mobile: (+48) 501-772-619, e-mail: zbigniew.blewonski@indalo.pl

INDALO