Społeczeństwo » Społeczeństwo

Carrefour wspiera głuchych i słabosłyszących i wprowadza tablety z tłumaczeniem języka migowego na ż

Od września tego roku we wszystkich hipermarketach sieci Carrefour głusi i słabosłyszący klienci oraz pracownicy mają dostęp do urządzeń, które umożliwiają kontakt z tłumaczem języka migowego.

Bazując na swoim międzynarodowym doświadczeniu, sieć wprowadza do swoich sklepów nowoczesne rozwiązania obejmujące komfort i przyjemność z dokonywanych zakupów, szybkość i fachowość obsługi, jak również digitalizację wykorzystywaną w komunikacji z klientami. Dzięki nawiązanej współpracy pomiędzy Carrefour Polska i MIGAM, głusi i słabosłyszący mogą w bardziej komfortowy sposób komunikować się z otoczeniem podczas robienia zakupów w sklepach sieci. Od września br. każdy hipermarket sieci jest wyposażony w tablet ze słuchawkami, który przystosowany jest do obsługi osób głuchych i słabosłyszących.

- Firma Carrefour cały czas wprowadza nowe rozwiązania, których celem jest zwiększenie zadowolenia odwiedzających nasze sklepy. Z myślą o osobach głuchych i słabosłyszących, w tym o wielu naszych pracownikach, zaangażowaliśmy się we współpracę z MIGAM – mówi Robert Noceń, Sekretarz Generalny Carrefour. - Jako pierwsza sieć handlowa zauważyliśmy potrzebę działania w tym obszarze i rozpoczęliśmy współpracę, która ma przede wszystkim realnie wpłynąć na zwiększenie komfortu robienia zakupów w naszych hipermarketach przez osoby głuche i słabosłyszące a także zmniejszyć ich poczucie wykluczenia społecznego – dodał Robert Noceń.

- Mając na uwadze świetne i pożyteczne inicjatywy, z jakimi wychodzi Carrefour, takie jak: wspieranie rozwoju kobiet, liczne działania CSR oraz aktywizacja zawodowa osób głuchych i słabosłyszących, która jest nam szczególnie bliska, cieszymy się, że Tłumacz Migam będzie wartościowym wzmocnieniem w tym segmencie. Dodatkowo głusi i słabosłyszący klienci będą mogli teraz w sposób bardziej komfortowy dokonywać zakupów oraz kontaktować się z Carrefour – mówi Sławomir Łuczywek, Dyrektor Migam.org

Wprowadzenie urządzeń elektronicznych do obsługi klientów głuchych umożliwia natychmiastowe połączenie z tłumaczem języka migowego, funkcjonującym pod nazwą Tłumacz Migam, który werbalizuje komunikat otrzymany od osoby głuchej bądź słabosłyszącej. Aby zminimalizować zakłócenia, takie jak np. hałas na hali sprzedaży, osoba słysząca ma możliwość odsłuchania tłumaczenia przez dołączone do tabletu słuchawki. Dostęp do tłumaczy jest możliwy za pośrednictwem strony www.carrefour.com, w godzinach: od poniedziałku do soboty od 7.30 do 20.00, w niedzielę zaś od 9.00 do 21.00.

Firma Carrefour przełamując bariery komunikacyjne, jako pierwsza sieć hipermarketów w Polsce stworzył wraz z Polskim Związkiem Głuchych projekt zatrudnienia osób niepełnosprawnych na stanowiskach kasowych. Firma aktywnie współpracuje również ze Stowarzyszeniem Niepełnosprawni dla Środowiska EKON, zatrudniając osoby z różnego rodzaju niepełnosprawnością. Obecnie dla Carrefour pracuje prawie 900 osób niepełnosprawnych.

Biuro Prasowe Carrefour