Dom » Nieruchomość

CBRE Global Investors przejmuje Centrum Handlowe Jantar

Firma CBRE Global Investors nabyła znajdujące się w Słupsku centrum handlowe Jantar za 92 mln EUR netto, co oznacza stopę kapitalizacji netto na poziomie 7,1%. Obiekt został zakupiony od Tristan Capital Partners w imieniu jednego z klientów CBRE Global Investors.

To wiodące w regionie centrum położone jest w Słupsku i ma powierzchnię 44364 m2. Swoje sklepy otworzyły w nim m.in. Intermarche, H&M, New Yorker, Decathlon, marki z grupy Inditex oraz LPP. Klienci mają także do dyspozycji 6-salowe Multikino oraz rozbudowaną strefę gastronomiczną.

– Był to nasz pierwszy bezpośredni zakup dla tego klienta w Polsce. Nabyliśmy obiekt notujący dobre wyniki finansowe. Polska zapewnia atrakcyjne poziomy premii za ryzyko w porównaniu do centrów handlowych na zachodzie Europy. Transakcja ta stanowi część ogólnej strategii naszego klienta, polegającej na przejmowaniu obiektów handlowych mających dominującą pozycję w swoim regionie i ograniczoną konkurencję – mówi Jeroen de Grunt, Portfolio Director, Separate Accounts w EMEA, CBRE Global Investors.

– Inwestycje w obiekty handlowe na terenie mniejszych polskich miast oferują niemałe możliwości i doskonale wpisują się w naszą strategię rozwoju. Pracujący z nami od dawna zespół ekspertów cały czas aktywnie wyszukuje nowych projektów inwestycyjnych dla klientów – stwierdza Martin Sabelko, Dyrektor Zarządzający na Europę Środkowo-Wschodnią, CBRE Global Investors.

W związku z realizacją transakcji, kupujący korzystał z usług Linklaters, Savills oraz CBRE Building Consultancy. Natomiast doradcami Tristan Capital Partners były firmy Cushman & Wakefield and Dentons.

ImagoPR