Rozrywka i wypoczynek » Przyroda

CH Korona zaprasza na edukacyjne spacery po Sołtysowicach

Centrum Handlowe Korona, we współpracy z Lokalnym Partnerstwem Aktywne Sołtysowice, Fundacją Emma oraz lokalnymi przewodnikami, zaprasza mieszkańców Wrocławia na serię edukacyjnych spacerów po Sołtysowicach i malowniczym Lesie Sołtysowickim.

Inicjatywa ta, będąca częścią akcji „Misja: Koroniasty”, ma na celu przybliżenie społeczności lokalnej wyjątkowych walorów przyrodniczych oraz historycznych tej części Wrocławia.

Przed nami III praca Koroniastego w ramach rocznego projektu „Misja: Koroniasty”! Podczas pierwszej wycieczki CH Korona chce przypomnieć mieszkańcom Wrocławia o „Sołtysowicach, których już nie ma”. Spacer po młynie, cukrowni i innych minionych historiach dzielnicy ma na celu uświadomienie, że jednym z aspektów odpowiedzialności ekologicznej społeczeństwa jest zachowanie zabytków. Remontując, adaptując dawne budynki zmniejszamy ślad węglowy. Spacerem uwrażliwimy na historię i potencjał Sołtysowic. Będziemy mówić o znaczeniu dziedzictwa materialnego.

Pierwsza wycieczka architektoniczno-historyczna odbędzie się 13 kwietnia 2024 roku o godz. 15.30. Spotykamy się pod CH Korona pod wejściem Uniwersyteckim. Na każdego uczestnika spaceru czeka drobny upominek. „Spacer z historią” poprowadzi Pan Krzysztof Ziental, współredaktor strony Wrocław Rozmawia – historyk, przewodnik lokalny i działacz społeczny Wrocławia. Udział w spacerach jest otwarty i bezpłatny – więcej informacji i aktualizacje wydarzenia na Facebooku CH Korona.

Drugim z serii spacerów będzie „Spacer z przyrodą” po Lesie Sołtysowickim. Zachęcamy do wzięcia udziału w spacerze, który nie tylko wzbogaci wiedzę o lokalnym ekosystemie, ale także stanie się okazją do spędzenia czasu na łonie natury.

Las Sołtysowicki, znany również jako Park Sołtysowicki, to prawdziwy przyrodniczy klejnot Wrocławia, rozpościerający się na ponad 22 hektarach. Oaza ta, położona w pobliżu rzeki Widawa i w niedalekiej odległości od CH Korona, jest domem dla różnorodnych gatunków fauny i flory, stanowiąc kluczowy punkt dla korytarza ekologicznego miasta. To tu spotkać można bogatą faunę ptaków, w tym kokoszki czy pliszki górskie, a także imponujące pomniki przyrody i ruiny historycznego grodu.

W ostatnich latach Sołtysowice stały się domem dla wielu nowych mieszkańców, a to wskazuje na potrzebę integracji społeczności lokalnej z otaczającą nas przyrodą. Projekt spacerów po Lesie Sołtysowickim, zainicjowany wspólnie z CH Korona, to nasza odpowiedź na tę potrzebę. Cieszymy się, że poprzez „Misję: Koroniasty” możemy pokazać, jak blisko nas są miejsca, które pozwalają na aktywny wypoczynek i regenerację na łonie natury. Wierzymy, że to przedsięwzięcie nie tylko wzmocni więzi między mieszkańcami a ich zielonym sąsiedztwem, ale także uświadomi, jak ważna jest ochrona i docenianie lokalnego bogactwa przyrodniczego” – mówi Aleksandra Bolek z Fundacji Emma.

O szczegółach kolejnych spacerów będziemy wkrótce informować na Facebooku Centrum Korona oraz na stronie internetowej www.centrum-korona.pl/misja-koroniasty. Każdy ze spacerów został zaprojektowany tak, aby przekazać uczestnikom cenną wiedzę w przyjemnej formie, jednocześnie promując odpowiedzialność ekologiczną i społeczną. To doskonała okazja dla rodzin, przyjaciół i wszystkich chętnych, aby aktywnie spędzić czas na świeżym powietrzu, poznając uroki urban exploration.

Patronem medialnym akcji prospołecznej i proekologicznej CH Korona „Misja: Koroniasty” jest Radio GRA Wrocław.

Dodatkowe informacje:

Centrum Korona

Centrum Korona to jedno z pierwszych wielofunkcyjnych centrów handlowych w Polsce, gdzie oprócz zakupów można aktywnie spędzić czas w klubie fitness oraz zrelaksować się w strefie kina i restauracji. Całkowita powierzchnia najmu Centrum Korona to 40.000 m2.

Oferta handlowa centrum obejmuje 54 butiki i sklepy średnio powierzchniowe, a głównymi najemcami są: hipermarket Auchan, Cinema City, Fitness Academy oraz sklepy CCC, Decathlon, Rossmann i RTV Euro AGD. Centrum Korona może pochwalić się bogatą ofertą rozrywkową – na terenie obiektu działają: mulitiplex CINEMA CITY oraz kompleks strefy food court z 12 restauracjami i kawiarniami.

Właścicielem Centrum Korona jest Cromwell Property Group Poland. Zarządcą obiektu jest Apsys Polska.

www.centrum-korona.pl

Orchidea