Gospodarka » Przemysł

CH2M HILL pracuje nad elektryfikacją linii kolejowej nr 278

Firma CH2M HILL podpisała umowę na opracowanie dokumentacji przedprojektowej elektryfikacji linii kolejowej nr 278 na odcinku Węgliniec – Zgorzelec. Odcinek ten ma szczególne znaczenie dla sieci, ponieważ umożliwi prowadzenie bezpośrednich pociągów z Wrocławia do Zgorzelca bez zmiany lokomotywy.

Podpisanie umowy z operatorem infrastruktury kolejowej PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. nastąpiło w drodze rygorystycznego postępowania zgodnie z prawem zamówień publicznych. Szalę zwycięstwa przeważyło dotychczasowe doświadczenie CH2M HILL w opracowywaniu studiów wykonalności i dokumentacji technicznej modernizacji linii kolejowych w Polsce.

Projekt o wartości 1.568.000 PLN (netto) obejmuje modernizację i elektryfikację około 30 kilometrów linii E30 biegnącej od Węglińca do Zgorzelca przy granicy z Niemcami. Termin wykonania umowy przypada na 30. listopada 2015r.

Komentując ten sukces, Joanna Bensz, dyrektor zarządzająca na Polskę powiedziała: Działalność CH2M HILL w Polsce znacząco wzrosła w przeciągu ostatnich kilku lat, zaś projekty transportowe są jednym z głównych czynników tej ekspansji. Zatrudniamy obecnie ponad 300 pracowników, a Polska stanowi jeden ze strategicznych obszarów rozwoju firmy. To właśnie dzięki takim projektom jak ten poszerzamy portfolio usług i umacniamy swoją pozycję w tym sektorze.

CH2M HILL odpowiadać będzie za przeprowadzenie analiz: społeczno-gospodarczych w skali międzynarodowej, krajowej i regionalnej, rynku usług transportowych w obszarze linii kolejowej, stanu istniejącego infrastruktury kolejowej i taboru, marketingowych i ruchowych analizowanych wariantów, oraz analiz technicznych wariantu inwestycyjnego z oszacowaniem kosztów. Ponadto do obowiązków CH2M HILL należeć będą aspekty środowiskowe i opracowanie projektów budowlanych wraz z szacunkową wyceną i dokumentacji następnych etapów realizacji projektu.

Jacek Pańczyk, kierownik zespołu projektowego z ramienia CH2M HILL dodaje: Cieszy mnie, że CH2M HILL odgrywa tak ważną rolę w tym projekcie, mając okazję przyczyniać się rozwoju infrastruktury w Polsce. Mamy niezbędne doświadczenie w realizacji usług z zakresu planowania transportu, opracowywaniu dokumentacji technicznej elektryfikacji sieci trakcyjnych i ochrony środowiska. Z radością przystępujemy do pracy z naszym stałym klientem w tym strategicznym projektem.

Kurier2