Firma » Biura

Chillout w pracy

Podobnie jak najwięksi potentaci branży IT, również poznańska spółka zajmująca się wdrożeniami SAP – Quercus – udostępniła pracownikom pokój relaksu. To kolejny, po elastycznym czasie pracy, firmowych wyjściach i wyjazdach, element realizacji strategii Corporate Wellness w Quercus.

Współczesny rynek pracy przeobraża się na naszych oczach. Widać to zwłaszcza w sektorach, w których deficyt specjalistów sprawia, że pracodawcy w coraz większym stopniu starają się zapewnić pracownikom optymalne warunki pracy. Biurko, krzesło obrotowe i sprawny sprzęt to obecnie stanowczo za mało, by motywować zespół. Dziś liczy się przede wszystkim dobra atmosfera. I to na jej stworzeniu koncentrują się nowoczesne firmy, chcące zbudować długotrwałe relacje z personelem.

„Pracownicy mają dziś często możliwość wyboru formy zatrudnienia – takiej, która najlepiej odpowiada ich potrzebom. Taka elastyczność to naturalna konsekwencja zmian na rynku pracy, a szczególnie trudności ze znalezieniem odpowiednich specjalistów z tzw. zawodów przyszłości (a do takich należą np. programiści i konsultanci SAP). Dziś możliwość wyboru rodzaju umowy nikogo nie dziwi. Jednak jako pracodawcy musimy mieć świadomość, że dla pracowników z młodszych generacji ważne są nie tyle kwestie formalne, ile nieformalne, z poczuciem wspólnoty, realizacją misji i dobrą atmosferą na czele” – wyjaśnia Paweł Wysocki, Prezes Zarządu Quercus Sp. z o.o.

Wychodząc z tych założeń, w marcu br. Quercus przygotował niespodziankę dla swoich pracowników – stworzony w absolutnej tajemnicy pokój relaksu, w którym znajdują się zarówno akcesoria do aktywności fizycznej (piłkarzyki, profesjonalny dart, x-box), jak i umysłowej (gry planszowe, zestawy do rysowania i kolorowanki antystresowe, książki). „Zależało nam na tym, aby pokój w żadnym stopniu nie przypominał biura, stąd graffiti na ścianach, miejsca do leżenia. Są też alternatywne miejsca do pracy – w Quercus nie trzeba siedzieć przy swoim biurku, można pracować w dowolnym miejscu, bo liczy się nie liczba godzin spędzonych na stanowisku, a efekty” – przyznaje prezes Quercus.

Pomysł stworzenia chillout roomu powstał w oparciu o opinie pracowników, którzy podkreślali, że chętnie spędzaliby czas wolny w firmie, np. na turniejach planszówek, albo na wspólnych maratonach filmowych. „Uznaliśmy wówczas, że udało nam się osiągnąć jedno z naszych strategicznych założeń, jeśli chodzi o zarządzanie personelem – zintegrować zespół. To wielka wartość. Stąd też decyzja o udostępnieniu w biurze miejsca, gdzie ta integracja będzie mogła się zacieśniać. Mam nadzieję, że niespodzianka się udała i że była pozytywnym zaskoczeniem dla zespołu” – dodaje Paweł Wysocki.

Chillout room będzie wykorzystywany nie tylko jako odskocznia od codziennej pracy. To tu będą się dobywać spotkania rekrutacyjne do zespołu Quercus. „Chcemy już na wstępie pokazać potencjalnym pracownikom, że jesteśmy firmą, która stawia na integrację oraz na pozytywną atmosferę w pracy oraz po godzinach i że budowanie dobrych relacji z zespołem jest dla nas priorytetem” – podsumowuje.

Quercus Sp. z o.o. to ekspert w zakresie wdrażania i serwisowania systemów SAP. Od początku swej działalności, tj. od 2006 roku, firma posiada status autoryzowanego Partnera SAP. Specjalizacją Quercus Sp. z o.o. są wdrożenia systemów SAP, SAP Buisness Objects, a także portali oraz rozwiązań na urządzenia mobilne. W ofercie znajdują się także usługi z zakresu doradztwa, takie jak: audyty, szkolenia, analizy przedwdrożeniowe oraz pomoc w przygotowaniu zapytań ofertowych SIWZ. Firma prowadzi projekty z zastosowaniem metodyki Prince oraz PMI, a jej portfolio obejmuje kilkadziesiąt zaawansowanych projektów, które spółka wdrażała samodzielnie, w ramach konsorcjum lub jako podwykonawca.

Więcej informacji na http://www.quercus.pl

Kontakt dla mediów: