Rozrywka i wypoczynek » Turystyka
Chorwacja winem płynąca
Chorwackie wina i tradycja winiarska w Chorwacji, które mają niezwykle długą niezwykle długą historię, od niedawna są poznawane i uznawane na światowych stołach. Stanowią one bardzo ważny składnik narodowej kuchni i kultury, jak zresztą w całym rejonie śródziemnomorskim.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Chorwacja posiada odpowiedni mikroklimat i tradycyjne techniki produkcji wina. Jest tu ponad sto rodzimych odmian winogron. Kraj ten posiada odpowiednie położenie geograficzne i warunki klimatyczne dla zachowania i rozwoju tylu odmian winorośli. Dzięki tym wszystkim cechom, wino chorwackie jest konkurencyjne dla greckich czy włoskich win.
Regiony winiarskie Chorwacji dzielą się na dwa główne regiony: kontynentalny i morski, które podzielono łącznie na 12 podregionów. Każdy z nich posiada swą własną specyfikę pod względem geograficznym, topograficznym, geologicznym, rolniczym, ekologicznym, ekonomicznym i innymi. Jednakże podział został dokonany wyłącznie ze względu na różne strefy klimatyczne, które mają największy wpływ na odmiany i jakość produktu końcowego. Tym samym produkcja chorwackiego wina jest tak bogata i tak różna od wszystkich innych. Jest to naprawdę rzadko spotykane, aby na tak małej przestrzeni było tak wiele różnych odmian winogron i rodzai wina. Dodatkowym atutem jest duża ilość słonecznych godzin w Chorwacji, a zwłaszcza w Dalmacji.
Po niedawno podpisanej akcesji Chorwacji do Unii Europejskiej jest szansa, że będziemy mieli możliwość delektowania się licznymi rodzajami win chorwackich w Polsce.
Nadesłał:
babaczek
|
Komentarze (0)