Gospodarka » Żywność
Chrzan nie tylko na święta !
Zobacz więcej zdjęć » |
Trudno wyobrazić sobie tradycyjną, polską Wielkanoc bez chrzanu - tartego, z cytryną, śmietaną, czy ćwikłą. Ale po chrzan warto sięgać nie tylko od święta - to roślina „nasza", stosowana od wieków, wyjątkowo zdrowa i łatwo dostępna.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Firma Runoland proponuje Chrzan tarty ekologiczny. Naturalny, bez sztucznych dodatków i konserwantów. Świetny jako zdrowy dodatek do mięs, ryb, pasztetów, sosów i kanapek. Na Wielkanoc i nie tylko !
Chrzan to roślina przyprawowa i lecznicza, rosnąca dziko i uprawiana - w Europie już od tysiąca lat. Jest wieloletnią byliną z rodziny kapustowatych, uprawianą głównie dla białego, mięsistego korzenia.
Chrzan pobudza apetyt i ułatwia trawienie (właśnie dlatego pojawił się na wielkanocnym stole obok tłustych mięsiw). Jest stosowany w leczeniu wątroby i jako środek moczopędny. Zwalcza infekcje, działa antywirusowo, bakterio- i grzybobójczo. Ma działanie odkażające i rozgrzewające - to dzięki zawartości nadającej mu ostry smak synigryny. Pomaga w przeziębieniach, przy kaszlu i zapaleniu oskrzeli, zwalcza katar. Wspomaga leczenie anemii i chorób reumatycznych. W niektórych krajach (Francja, Szwajcaria) jest oficjalnie uznawany za lek.
Produkt: Ekologiczny chrzan tarty Masa: 180g, cena: 4zł, producent: RUNOLAND Sp. J.
Nadesłał:
Werner i Wspólnicy
|
Komentarze (0)