Technologie » Internet

Co byś zrobił gdyby jutro wyłączyli Google?

Zastanawiałeś się kiedyś jak wyglądałby Internet gdy nie było największej wyszukiwarki? Jak odnajdywałbyś potrzebne informacje? Większość z nas już nie pamięta jak to było bez sieci i ogólnodostępnych informacji. Teraz narzekamy na zbyt dużą ilość informacji. Jest sposób aby połączyć te dwie rzeczy.

Tym sposobem jest nauczenie się efektywnego wyszukiwania informacji z zastosowaniem wielu źródeł, języków informacyjno wyszukiwawczych i technik określania słów kluczowych. Wiem, brzmi magicznie ale nie jest aż tak skomplikowane.

Od wieków opracowaniem wszelkiego rodzaju informacji zajmowali się bibliotekarze, bardziej współczesna wersja zawodu to brokerzy informacji. Czyli osoby, które w swojej pracy zajmują się weryfikacją i opracowaniem różnego rodzaju informacji na zlecenie. W oparciu o doświadczenie zawodowe infobrokerów firma Inspirmed przygotowała szkolenie ze skutecznego wyszukiwania informacji.

Na szkoleniu można nauczyć się jak sprawnie posługiwać się Google ale i poznać wiele alternatyw dla tej wyszukiwarki. Pokazujemy jak budować strategie odnajdywania informacji z różnych dziedzin (w tym informacji biznesowych i gospodarczych). Wskażemy narzędzia do przeszukiwania ukrytego Internetu oraz bazy danych dostępne on-line.

Najbliższe szkolenie odbędzie się w Krakowie, 20 września 2013. Więcej informacji o szkoleniu na stronie www.inspirmed.com

EwaP