Technologie » Komputery

Co druga firma w Polsce nie jest przygotowana na atak hakerów

Każdego dnia hakerzy atakują firmy na świecie ponad 6,5 miliona razy. Rok 2017 jest rekordowy jeśli chodzi o aktywność hakerów na całym świecie. Jak wynika z badań Check Point, w Polsce ponad 90% firm doświadczyło co najmniej kilkudziesięciu ataków w ciągu roku.

„Badanie Stanu Bezpieczeństwa Informacji w Polsce 2016″ – przeprowadzone przez PwC pokazuje, że zaledwie 46 proc. firm w naszym kraju ma strategię i regulaminy cyfrowego bezpieczeństwa.

Dla porównania na świecie odsetek ten jest blisko dwukrotnie większy (91 proc.) Badania prezentują jeszcze mniej optymistyczne wnioski dla wszystkich klientów rodzimych firm. Okazuje się, że zaledwie 70 proc. przedsiębiorstw dostosowało się do wymogów ustawy o ochronie danych osobowych.

W 2017 roku liczba wykrytych cyberataków wzrosła na świecie o 38 proc. , a w Polsce już o prawie 50 proc. Dla ponad 30 proc. firm atak hakerów niesie za sobą straty finansowe oraz utratę danych. Dla wielu firm oznaczało to stratę co najmniej 1,5 miliona zł.

Polska coraz częściej staje się celem ataków hakerskich i znajduje się obecnie dopiero na 7 pozycji w Europie pod względem bezpieczeństwa sieciowego. Polskie firmy najczęściej atakowane były w 2017 z  komputerów zarejestrowanych w USA.

Cypr

25,8

Czechy

39,8

Estonia

45,1

Irlandia

45,8

Niemcy

47,6

Dania

49,2

51,5

Szwajcaria

52,1

Albania

52,5

Litwa

53,4

- Polskie firmy powinny coraz poważniej myśleć i inwestować w bezpieczeństwo sieciowe. Tym bardziej, że świadomość zagrożenia powinna rosnąć, gdyż została zauważona przez rząd RP. A ataków będzie więcej, ponieważ są one coraz prostsze do przeprowadzenia – mówi Wojciech Głażewski, Country Manager Check Point Software Technologies i dodaje – Dziś w Internecie są dostępne narzędzia, które pozwalają specjalistom średniego szczebla dokonywać skutecznych ataków i stworzyć realne zagrożenie dla organizacji.

W skali europejskiej najbardziej zagrożonymi są Macedonia (87), Turcja (70), Algieria (69) i Rumunia (67). Na przeciwnym biegunie znalazły się Cypr (25), Czechy (39) oraz Estonia (45), które w pażdzierniku 2017 odnotowały najmniejszą liczbę incydentów bezpieczeństwa wśród 42 sklasyfikowanych państw Europy. Polska (51) znajduje się obecnie na 108 pozycji na światowej mapie zagrożeń cyberatakami i dopiero na 7 pozycji wśród państw Europy pod względem bezpieczeństwa sieciowego.

Serwis_Newsrm.tv