Zdrowie » Dziecko
Co jeść w gorące dni?
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Podstawa: warzywa i owoce
Zimą chętnie zajadamy wszelkiego rodzaju mięsa, a warzywa czy owoce są tylko dodatkiem do treściwego posiłku. W lecie warto natomiast uczynić warzywa głównym składnikiem diety. Dostarczają do organizmu witamin i soli mineralnych, a jednocześnie są lekkie i smaczne. No i do tego można je przyrządzać na różne sposoby: gotować, smażyć, piec, grillować - tak samo, jak mięsa.
Zmiana diety
Kuchnia polska nastawiona jest bardziej na mroźne zimy, niż na upalne lato. Tłuste i słodkie potrawy, które są jej podstawą, doskonale ogrzewają nasz organizm. Latem jest to niepotrzebne i przyczynia się jedynie do dyskomfortu. W gorących miesiącach warto więc przejść na dietę śródziemnomorską, której podstawą, oprócz owoców i warzyw, są ryby, pełnoziarniste pieczywo oraz mięso drobiowe. Taka lekka dieta sprawi, że upały nie będą nam straszne.
Duża ilość płynów
Podczas gorących dni lepiej wystrzegać się napojów zawierających kofeinę oraz alkoholu. Warto za to pić niegazowaną wodę. Aby urozmaicić jej smak, możemy dodawać do niej cytrynę i listki mięty. Zdrowe napoje na upał to także domowe kompoty i świeżo wyciskane soki.
Czytelnicy, czy macie swoje ulubione letnie potrawy?
Autor: Blog parentingowy
Nadesłał:
Kasiamer
|
Komentarze (0)