Firma » System prawny

Co należy wiedzieć o zabezpieczeniu alimentów

Osoba, która ubiega się o alimenty, często znajduje się w bardzo trudnej sytuacji finansowej, a długa procedura sądowa dodatkowo tę sytuację pogarsza.

Warto jednak wiedzieć, iż polskie prawo przewiduje możliwość zabezpieczenia alimentów. Na czym ono polega oraz w jaki sposób można je uzyskać?

Zabezpieczenie alimentów

Zgodnie z przepisami kodeksu cywilnego zabezpieczenie roszczeń alimentacyjnych stanowi formę ochrony finansowej na czas trwania procesu sądowego dla osoby, która o alimenty się ubiega. Zwykle ma ono formę comiesięcznej zapłaty, jednak prawo przewiduje również jednorazową zapłatę.

Aby można było ubiegać się o zabezpieczenie roszczenia alimentacyjnego, konieczne jest tylko uprawdopodobnienie istnienia roszczenia, czyli jego uwiarygodnienie. Zatem nie konieczne wykazanie przez stronę, iż brak zabezpieczenia będzie powodował utrudnienie w osiągnięciu celu postępowania.

Jak ubiegać się o zabezpieczenie alimentów

Żądanie takie może zostać wniesione przez każdą ze stron, zarówno w formie pisemnej, jak i do protokołu w formie ustnej.

Wniosek składa się do sądu I instancji, gdzie toczy się lub będzie się toczyć sprawa alimentacyjna i powinien on zawierać wszystkie niezbędne elementy właściwe pismom procesowym. Wskazując we wniosku żądaną kwotę zabezpieczenia warto również opisać, na jakiej podstawie ta kwota została wyliczona, np. na podstawie wydatków na wyżywienie, odzież, obuwie, leki, edukację, kosmetyki etc.

Ponadto we wniosku należy wskazać okoliczności uwiarygadniające. Zwykle jest nimi fakt, iż alimenty mają dotyczyć małoletniego dziecka, które nie ma możliwości samodzielnego utrzymania się.

Warto również wiedzieć, iż złożenie wniosku o zabezpieczenie roszczeń alimentacyjnych nie wymaga uiszczania żadnej opłaty sądowej.

Zabezpieczenie roszczeń alimentacyjnych nienarodzonego dziecka

Prawo przewiduje również zabezpieczenie alimentów dziecka, które jeszcze się nie narodziło. Warunkiem ubiegania się o nie jest złożenie wniosku na co najmniej 3 miesiące przed terminem porodu.  Jeśli sąd orzeknie o zabezpieczeniu alimentów w takim przypadku, ojciec dziecka ma obowiązek płacenia alimentów matce dziecka w trakcie ciąży przez okres 3 miesięcy oraz przez pierwsze 3 miesiące po porodzie.

Źródło: Kancelaria Adwokacka - usługi prawne we Wrocławiu

easylife