Zdrowie » Ciało
Co podnosi, a co osłabia odporność organizmu?
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Cechy układu odpornościowego są niewątpliwie w dużym stopniu przekazywane z pokolenia na pokolenie, ale mają na nie oddziaływanie także czynniki świata który nas otacza. Podstawowym z takich czynników jest oczywiście prawidłowe odżywianie.
Możemy zwiększać odporność organizmu poprzez spożywanie określonych pokarmów. To co jemy posiada witaminy, sole mineralne, minerały i inne ważne substancje, które są w stanie w dużym stopniu wzmacniać odporność organizmu.
Zjadane pokarm są w stanie silnie działać na tworzenie białych krwineka co za tym idzie polepszają odporność organizmu. Składają się one z neutrofili zabijające szkodliwe komórki i drobnoustroje, a także limfocyty T i B. Limfocyty typu B tworzą specjalistyczne przeciwciała, które zwalczają wirusy i bakterie. Limfocyty T wytwarzają dwie substancje nazywane interferonem i interleukiną, mają kluczowe znaczenie w walce z rakiem.
Jeżeli nie ma szczególnej potrzeby wzmocnienia odporności immunologicznej, a zależy nam tylko na utrzymaniu w dobrej formy , to zaleca się pić jogurt. Jest to prosta metoda zwalczania przeróżnych chorób, zaś reputacja jogurtu jest ugruntowana również wśrodowiskach medycznych. Świetnie zabija bakterie i poprawia odporność organizmu. Poprawia aktywność komórek odpornościowych.
Grzyby shitake, azjatycki sekret. Pobudzają odporność organizmu, wykorzystywane było to od dawien dawna przez Chińskich lekarzy. Eksperci odkryli, że grzyby shitake posiadają lentinan, substancje antywirusową. Wzmacnia działanie makrofagów i limfocytów T. Grzyby te są wstanie również ograniczyć produkcie i rozsiew komórek raka płuc.
Mleczko pszczele ma silne działanie antybiotykopodobne. Wykazuje możliwości wzmacniające, usuwa zmęczenie, stymuluje koncentracje w pracy. Poprawia samopoczucie. Mleczko pszczele powinno się stosować w stanach osłabienia i przyśpieszenia procesów myślowych.
Mleczko pszczele reguluje procesy przemiany materii. Podwyższa odporność organizmu na zakażenia. Wskazuje działanie immunoregulujące.
Na pewno idealną dietą, która zwiększa odporność organizmu jest spożywanie sporej ilości owoców i warzyw, szczególnie tych które zawierają witaminy i beta-karoten. Unikać należy mięsa zwłaszcza tłustego. W zamian powinno się spożywać tłuste ryby i owoce morza.
Nadesłał:
Tobisz
|
Komentarze (0)