Firma » Praca

Co trzecia firma chce zwiększyć zatrudnienie

Koniec lata przynosi bardzo optymistyczne nastroje na rynku pracy. Według badania „Plany Pracodawców” doradztwa personalnego firmy Randstad aż 33 proc. przedsiębiorców deklaruje chęć zwiększenia zatrudnienia w okresie kolejnego półrocza.

- Jeśli chodzi o sektory gospodarki, w których ankietowani pracodawcy deklarują chęć zatrudniania to przede wszystkim branża handlu, napraw, przemysł oraz budownictwo. Znacznie mniej dotyczy to branży finansowej – mówi newsrm.tv Agnieszka Bulik, Dyrektor ds. Prawnych agencji zatrudnienia Randstad. Zwiększenie liczby etatów częściej jest planowane w zachodniej części Polski gdzie aż 45 proc. firm deklaruje takie plany.

Sytuacja młodych na rynku pracy, kiedy rozpoczynają oni swoją karierę zawodową  wciąż jest trudna. Według badań poziom bezrobocia wśród osób do 30. roku życia jest dwukrotnie wyższy niż poziom bezrobocia ogółem. Jak tłumaczy Agnieszka Bulik, tutaj kłopotem jest głównie zdobycie doświadczenia, ponieważ pracodawcy preferują osoby z doświadczeniem zawodowym. Jednak bezrobocie się stopniowo zmniejsza, a co za tym idzie, zapotrzebowanie na pracowników się zwiększa. Przejawem tego jest chociażby zatrudnianie osób zza wschodniej granicy w zakładach przemysłowych. Otwiera się miejsce na rynku pracy dla młodych ludzi, jednak często będzie to na początku zatrudnienie związane z pracą fizyczną, a nie umysłową.

Wypowiedź:  Agnieszka Bulik, Dyrektor ds. Prawnych agencji zatrudnienia Randstad

Źródło: Newsrm.TV

Anna Kołakowska