Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało

Co warto mieć w swoim salonie fryzjerskim?

Aranżacja salonu fryzjerskiego wymaga ogromnego nakładu wiedzy, siły, znajomości branży oraz czasu. Dobór odpowiednich produktów, dobrego jakościowego sprzętu oraz zaprojektowanie samego salonu tak, aby przypadł do gustu wielu osobom, nie jest zadaniem prostym.

W dzisiejszym artykule postaramy się uporządkować w pigułce wiedzę, jaką powinien posiadać każdy, kto planuje otworzyć salon kosmetyczny.

Strefy

Pierwszym punktem jest podzielenie lokalu na specjalne strefy. O tym dokładniej można poczytać w naszym osobnym artykule, aczkolwiek najważniejsze jest wyodrębnienie recepcji, poczekalni dla klientów, stanowisk pracy, toalety, zaplecza sanitarnego (myjni) oraz zaplecza socjalnego dla pracowników.

Fotele fryzjerskie i lustra

Stanowisko pracy fryzjera opiera się przede wszystkim na wygodnym krześle dla klienta oraz dużym lustrze, w którym wszystko dokładnie widać. Bez tych elementów wykonanie dobrze dobranej fryzury staje się utrudnione i zwyczajnie niewygodne dla stylisty fryzur. Najczęściej lustra kupuje się wraz z całą konsoletą, dzięki czemu każde stanowisko jest odpowiednio wyposażone.

Pomocniki, wózki

Pomocniki i wózki fryzjerskie to jeden z elementów, który można dostrzec w każdym salonie. Znajdują się tam głównie elementy, których nie ma w odpowiedniej ilości w salonie, tak aby każdy miał do nich łatwy dostęp. Bardzo często używa się ich również do odkładania rzeczy, które będą jeszcze używane w trakcie usługi. W momencie, w którym nie chcemy zaśmiecać naszego stanowiska pracy, możemy odłożyć niezbędne przyrządy na wózek.

Urządzenia fryzjerskie i akcesoria Urządzenia fryzjerskie i akcesoria do włosów to jedne z najczęściej wymienianych elementów, a także jedne z tych przedmiotów, których w salonie znajduje się bardzo duża ilość. Dobór odpowiedniego sprzętu powinien być uzależniony od działalności salonu, ale nie może w nim zabraknąć sauny dla włosów, suszarek, lokówek, prostownic, pędzli i dobrych nożyczek. Zobacz więcej.

ciacho100