Firma » Bankowość

Co warto wiedzieć o rachunkach bankowych

Konta rozliczeniowe, rachunki oszczędnościowe, lokaty krótko i długoterminowe... Warto wiedzieć jakie są podstawowe rodzaje kont bankowych i jak je odróżnić.

W ofercie banków spotykamy rachunki bankowe, które zasadniczo można podzielić na kilka podstawowych rodzajów.

Otóż wyróżnić można konta oszczędnościowo-rozliczeniowe, które w chwili obecnej zasadniczo przyjmują rolę kont rozliczeniowych. Są to popularne RORy, nazywane powszechenie kontami osobistymi lub poprostu kontami bankowymi. Są to najczęściej konta bardziej rozliczeniowe niż oszczędnościowe, za sprawą braku lub minimalnego oprocentowania środków, które są zgromadzone na owych rachunkach.

Obok jednak rachunków rozliczeniowych czy oszczędnościowo-rozliczeniowych wskazać należy na konta bankowe, które są kontami typowo oszczędnościowymi. Są to rachunki, które zwyczajowo nazywa się lokatami terminowymi. Dzięki nim depozytariusze mogą osiągać zyski od zgromadzonych na nich pieniędzy. Im wyższa kwota pieniędzy, tym większy zysk. Wśród lokat jednak również można wyróżnić ich rodzaje.

Konta bankowe lokat terminowych można podzielić zasadniczo na lokaty długoterminowe i krótkoterminowe. Wśród lokat krótkoterminowych najkrótszą lokata jest lokata jednodniowa. Tego typu lokata może przyjmować formę autolokaty na przykład w formie overnight. Obok niej występują jednak konta bankowe lokat terminowych miesięcznych i kilkumiesięcznych. Jeśli mamy do czynienia z lokatą terminową powyżej roku, to mówimy już o lokacie długoterminowej.

Jako całkowicie odrębną formę rachunku można również wyodrębnić rachunki kredytowe. Rachunek na który wpłacamy środki na spłatę kredytu jest również de facto kontem bankowym jednak w praktyce przyjęło się, iż mianem konto lub rachunek bankowy nazywamy rachunek służący do lokowania środków.

Konta bankowe

• avatar
    Koda26 2010-10-08 13:26:47

Każdy z nas ma konto bankowe , taki zwykły ror, ale dobrze załozyć takie konto, na którym mozna przy okazji oszczędzać.