Firma » Finanse

Coface w Polsce rozpoczyna współpracę z Asseco Business Solutions

Coface podpisał umowę partnerską z Asseco Business Solutions. Zawarte porozumienie pozwoli użytkownikom modułu sprzedażowo-magazynowego z grupy Asseco WAPRO ERP na dokonywanie sprawnej analizy sytuacji finansowej swoich partnerów biznesowych, wykorzystując w tym celu inform

Na podstawie zawartej umowy Coface zapewni klientom Asseco Business Solutions, pracującym z oprogramowaniem Asseco WAPRO ERP, dostęp do informacji na temat ocen ryzyka współpracujących firm oraz możliwość składania zamówień na szczegółowe raporty opracowywane przez analityków Coface.

Dzięki współpracy z Asseco Business Solutions użytkownicy platformy Asseco WAPRO ERP zyskują możliwość szybkiego i bezpłatnego dostępu do informacji dotyczącej swoich kontrahentów. Posiadanie tego typu danych jest szczególnie istotne w trakcie weryfikacji ryzyka współpracy ze wskazaną firmą. Przekazywane przez Coface informacje mogą zawierać nie tylko ocenę wybranego kontrahenta oraz dostępne dane finansowe na jego temat, ale również wskazanie czy występują negatywne doświadczenia płatnicze z jego udziałem. W przypadku, kiedy użytkownik potrzebuje więcej szczegółów na temat firm polskich lub zagranicznych ma możliwość zamówienia w Coface odpłatnie pełnego raportu dotyczącego wskazanej organizacji - powiedział Szymon Wiliński, zastępca dyrektora handlowego ds. serwisów w Coface.

Warty podkreślenia jest również fakt, że proces przekazywania naszym użytkownikom przez Coface informacji na temat kontrahentów został zaimplementowany do modułu sprzedaż i magazyn WF-Mag Asseco WAPRO ERP, co wpływa bezpośrednio na szybkość pozyskiwania informacji w trakcie realizacji typowych, codziennych zdarzeń gospodarczych. Z całą pewnością taka funkcjonalność będzie stanowić znaczącą wartość dodaną dla firm korzystających z naszego oprogramowania - dodaje Rafał Mróz, Dyrektor ds. Asseco WAPRO ERP w Asseco Business Solutions S.A.

Z rozwiązań do zarządzania małą i średnią firmą Asseco WAPRO ERP, dostawcy systemów do zarządzania przedsiębiorstwem, korzysta już kilkadziesiąt tysięcy klientów w całej Polsce. Oprogramowanie wspiera pracę działów sprzedaży, księgowości, kadr oraz pracowników mobilnych w małych i średnich przedsiębiorstwach. Dostawca aplikacji, czyli Asseco Business Solutions to jedna z największych polskich spółek informatycznych, notowana na GPW w Warszawie. Firma wchodzi też w skład międzynarodowej Grupy Asseco, czołowego dostawcy oprogramowania własnego na rynku europejskim.

Coface w Polsce pomaga klientom minimalizować skutki ryzyka handlowego wykorzystując synergię 4 usług: ubezpieczenia należności, faktoringu, informacji o kontrahentach i windykacji. Firma należy do Grupy Coface, światowego lidera na rynku ubezpieczeń należności, który zapewnia przedsiębiorstwom ochronę przed ryzykiem braku płatności i wspomaga ich stabilny rozwój. Coface jest też częścią grupy inwestycyjno-finansowej Natixis, należącej do drugiej co do wielkości francuskiej grupy bankowej BPCE. Polska baza danych Coface to blisko 600 tys. firm.

Coface