Technologie » Komputery

Comarch Optimed Bank Komórek

Prowadzisz klinikę zajmującą się zapładnianiem in vitro? Zarządzasz Bankiem Komórek Macierzystych? Potrzebujesz systemu do znakowania krwiotwórczych komórek macierzystych oraz znakowania komórek rozrodczych i zarodków? Zobacz nowy moduł systemu Optimed24!

Z dniem 1 listopada 2015r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Zdrowia, z dnia 28 października 2015r. w sprawie niepowtarzalnego oznakowania i monitorowania komórek rozrodczych i zarodków. Zgodnie z nim, komórki rozrodcze i zarodki mają być oznakowane systemem ISBT 128 stworzonym przez ICCBBA, czyli międzynarodową organizację działającą non profit, zajmującą się standardami znakowania tkanek i komórek ludzkich. Standardowe oprogramowanie dla placówek medycznych nie spełnia tych wymogów.

Rozwiązaniem problemu jest OptiMED Bank Komórek – moduł systemu Comarch Optimed24. System Optimed24 to nowoczesne, a zarazem proste w obsłudze oprogramowanie do zarządzania placówkami medycznymi. Dodatkowy moduł systemu prowadzi ewidencję danych dotyczącą wytworzonych preparatów komórek macierzystych, jak również śledzi wszystkie operacje jakimi są one poddawane. Znakowanie preparatów zachodzi zgodnie ze standardem ISBT128 oraz z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 2 kwietnia 2010 roku w sprawie niepowtarzalnego oznakowania i monitorowania komórek, tkanek i narządów.

Moduł OptiMED Bank Komórek Macierzystych przeznaczony jest także dla klinik in vitro. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 28 października 2015 roku w sprawie niepowtarzalnego oznakowania i monitorowania komórek rozrodczych i zarodków, komórki rozrodcze i zarodki są znakowane w systemie zgodnie ze standardem ISBT 128 stworzonym przez ICCBBA. Umożliwia to monitorowanie pobranych, przetworzonych, przechowywanych lub dystrybuowanych komórek i ewidencjonowanie wszystkich danych.

Optimed24 to gwarancja spełnienia wymagań Ministra Zdrowia z rozporządzenia zarówno z dnia 2 kwietnia 2010 roku, jak i z dnia 28 października 2015 roku. Dodatkowo zapewnia sprawny przepływ informacji o pacjencie oraz preparatach oraz Umożliwia m.in. zapis, przetwarzanie oraz archiwizację wszystkich informacji dotyczących preparatów, dzięki elektronicznej dokumentacji wszystkich preparatów.

Implementacja elektronicznej dokumentacji materiałów niesie ze sobą wiele korzyści. Przechowywane danych odbywa się w taki sposób, by uniemożliwić ich zniszczenie. Wszystkie informacje są archiwizowane, ale zawsze będziesz mógł wprowadzać zmiany. System zapewnia bezpieczeństwo danych dzięki dodatkowym zabezpieczeniom, z dostępem jedynie dla upoważnionych osób.  Wszystkie dokumenty takie jak oświadczenia i zgody związane z procesem pobrania komórek i zarodków oraz dalszego postępowania z preparatami, są archiwizowane. System zapewnia monitoring informacji o materiale, zawartych w karcie dawcy i biorcy m.in. warunków przechowywania komórek i zarodków czy warunków dystrybucji komórek, zarodków i danych o wyrobach medycznych i materiałach mających bezpośredni kontakt z preparatami.

Chcesz dowiedzieć się więcej o funkcjonalności systemu OptiMED24 ? Skontaktuj się z nami.

www.graphcom.pl

Graphcom