Technologie » Komputery

Commvault odnotowuje globalny wzrost sprzedaży i zwiększa liczbę klientów dzięki rozszerzeniu oferty

Commvault kontynuuje świadczenie wysokiej jakości usług — firma poinformowała o wprowadzeniu nowego rozwiązania zabezpieczającego ThreatWise oraz usługi Metallic Recovery Reserve Cloud Storage Service.

Commvault, lider globalnego rynku inteligentnych usług związanych z danymi w środowiskach lokalnych, chmurowych i SaaS (oprogramowanie jako usługa), poinformował o znakomitych wynikach globalnych osiągniętych przez Metallic – dział SaaS firmy – od momentu rozpoczęcia jego działalności zaledwie dwa lata temu. Commvault uruchomił również program dostępu do ThreatWise, nowej oferty stworzonej po przejęciu firmy TrapX, a także nadał nową nazwę dobrze znanej usłudze Metallic Cloud Storage Service, by skuteczniej informować klientów o jej korzyściach.

Metallic rozwija nowe funkcjonalności
W ciągu zaledwie dwóch lat Metallic odnotował niesamowity wzrost oraz osiągnął wiele sukcesów:
  • błyskawiczny rozwój oferty – ponad trzykrotne zwiększenie liczby rozwiązań Metallic od momentu rozpoczęcia działalności,
  • wzrost przychodów stałych ze sprzedaży z 1 mln do 50 mln USD w ciągu sześciu kwartałów,
  • nawiązanie wyjątkowych relacji partnerskich w zakresie chmury obliczeniowej, w tym z firmą Microsoft, oraz uruchomienie nowego programu dla dostawców usług zarządzanych we współpracy z SoftwareOne, globalnym partnerem Commvault w zakresie projektowania,
  • zwiększenie liczby klientów usług Metallic do ponad 2 000 oraz zapewnienie dostępności produktów i usług w ponad 30 krajach na świecie.
Obecny rozwój i sukces Metallic są dowodem na to, że firma trafiła w gusta klientów: oferuje bezpieczeństwo i elastyczność, których przedsiębiorstwa każdej wielkości potrzebują, by sprostać ciągłym zmianom i wzrostowi ryzyka. Dzięki Metallic – oraz szerokiemu wachlarzowi inteligentnych usług związanych z danymi świadczonych w formie SaaS, oprogramowania lub urządzeń – Commvault pomaga klientom dynamicznie się rozwijać, zwiększać elastyczność oraz stawiać bezpieczeństwo na pierwszym miejscu w procesie modernizacji ich przedsiębiorstw.

Cele cyberprzestępców w kontekście nowoczesnej ochrony danych
Celem zaledwie 17% ataków ransomware jest żądanie pieniędzy w zamian za klucz deszyfrujący, podczas gdy pozostałe 83% wiąże się z jakąś formą wycieku, wyłudzenia, kradzieży lub uszkodzenia danych. Innymi słowy większość ataków ma głębszy cel aniżeli jedynie uniemożliwienie dostępu do danych. Zamiast tego cyberprzestępcy wykorzystują dane biznesowe i osobowe na nowe, szkodliwe sposoby. Firmy muszą więc na nowo zdefiniować swoją strategię ochrony danych, by skupić się na zabezpieczeniu danych przed nowymi zagrożeniami, a nie tylko na ich usuwaniu.

Po przejęciu w lutym TrapX przez Commvault, firma uruchamia program wczesnego dostępu do ThreatWise, systemu ostrzegania, który pomaga firmom w wykrywaniu cyberataków oraz umożliwia szybkie podejmowanie działań z wykorzystaniem kompleksowych narzędzi do odzyskiwania danych. ThreatWise pozwala wykrywać ukryte aktywności hackerów i szkodliwego oprogramowania w różnych środowiskach, w celu ich szybkiej detekcji i neutralizacji, ponieważ prawdziwa ochrona danych nie polega wyłącznie na odzyskiwaniu danych.

W przypadku ataku z użyciem oprogramowania ransomware skorzystaj z rezerw
Odizolowana pamięć masowa w chmurze jest niezbędnym elementem każdej strategii ochrony danych, ponieważ firmy borykają się z rosnącą popularnością i coraz większym wyrafinowaniem oprogramowania ransomware. W związku z tym Commvault niespełna dwa lata temu wprowadził usługę Metallic Cloud Storage Service (MCSS). Od tego czasu przedsiębiorstwa na całym świecie wdrożyły to rozwiązanie jako część swojej strategii bezpieczeństwa danych, jednocześnie czerpiąc korzyści z realizacji projektów związanych z przejściem do chmury oraz dążeniem do zwiększenia wydajności i obniżenia kosztów.

MCSS ma teraz nową nazwę – Metallic Recovery Reserve – która ma jeszcze lepiej podkreślać wartość rozwiązania dla klientów Commvault. Dane firmy stanowią jej strategiczne rezerwy – i to właśnie z tych rezerw należy korzystać, by przyspieszyć proces odzyskiwania danych i umożliwić szybkie przywrócenie działalności firmy po cyberataku. Metallic Recovery Reserve ułatwia zabezpieczenie danych i kontrolowanie kosztów. Ponieważ rozwiązanie jest w pełni zintegrowane z oprogramowaniem Commvault, administratorzy mogą wykorzystywać Metallic Recovery Reserve jako miejsce docelowe dla kopii zapasowych, tak jak każde inne miejsce docelowe – pamięci masowe czy taśmy. Dzięki temu nie ma potrzeby przeprowadzania obszernych szkoleń, ponieważ wszystkie te czynności są wykonywane przez oprogramowanie Commvault. Commvault zapisuje bezpośrednio do pamięci masowej w chmurze i odczytuje z niej dane w celu przywrócenia, bez konieczności wykonywania przetwarzania w chmurze. Wszystkim tym zarządza się za pomocą rozwiązania Commvault Command Center, które udostępnia pojedynczy interfejs użytkownika do zarządzania wszystkimi danymi przedsiębiorstwa.

SIGMA International (Poland)
http://