Technologie » Komputery

Commvault po raz kolejny łaczy siły z HPE

Firma Commvault poinformowała o pełnej integracji oprogramowania Commvault Complete™ Backup & Recovery Software z systemami HPE StoreOnce Catalyst

Firma Commvault, globalny lider w dziedzinie rozwiązań do tworzenia kopii zapasowych i odtwarzania danych oraz zarządzania danymi i chmurami w środowiskach hybrydowych, poinformowała o pełnej integracji oprogramowania Commvault Complete™ Backup & Recovery Software z systemami Hewlett Packard Enterprise (HPE) StoreOnce obejmującej też integrację z HPE StoreOnce Catalyst. Dzięki temu wspólnemu rozwiązaniu oprogramowanie Commvault może kontrolować zarządzanie danymi w całym cyklu ich życia w systemach HPE StoreOnce. Bezproblemowa integracja z systemami HPE StoreOnce używającymi funkcji Catalyst Copy pozwala sprostać wyzwaniom związanym z tworzeniem kopii zapasowych, odtwarzaniem danych oraz zgodnością i regulacjami, ograniczając zapotrzebowanie na zasoby i ułatwiając radzenie sobie z coraz większymi ilościami danych.

Połączenie oprogramowania Commvault Complete™ Backup & Recovery, które zdaniem Commvault jest najbogatszym w funkcje i najbardziej wszechstronnym rozwiązaniem do tworzenia kopii zapasowych i odtwarzania danych w branży, z systemami HPE StoreOnce umożliwia optymalizację kosztów pamięci masowej, zmniejszenie ruchu w sieci, łatwe przenoszenie danych i prostsze zarządzanie nimi. Ponadto użytkownicy mogą natywnie, niezawodnie i ekonomicznie przenosić dane kopii zapasowych do chmury publicznej, prywatnej i hybrydowej. Umożliwia to funkcja HPE Cloud Bank Storage, która ma zostać udostępniona w nowej wersji oprogramowania HPE zaplanowanej na listopad bieżącego roku.

Nowe rozwiązanie firm Commvault i HPE oferuje deduplikację w trybie małego pasma (po stronie źródła), która zmniejsza nadmiarowość danych i minimalizuje automatyczne przenoszenie danych w celu obniżenia kosztów pamięci masowej dla starszych danych na podstawie reguł użytkownika, oraz obsługuje syntetyczny proces tworzenia pełnych kopii zapasowych przy użyciu funkcji Catalyst Clone.

Patrick Osborne, wiceprezes i dyrektor ds. Big Data i dodatkowej pamięci masowej w firmie HPE, mówi: „Wspólnie dostarczamy sprawdzone rozwiązania umożliwiające klientom zarządzanie ochroną danych znajdujących się w dowolnym miejscu. HPE i Commvault oferują platformę pamięci masowej i zarządzania danymi, która umożliwia przenoszenie i używanie danych oraz zarządzanie nimi w środowiskach lokalnych i chmurowych”.

StoreOnce Catalyst można, w bardzo łatwy sposób, skonfigurować za pomocą interfejsu użytkownika Commvault. Po skonfigurowaniu oprogramowanie Commvault będzie zarządzać kopiami zapasowymi i przenoszeniem danych na systemach HPE StoreOnce w taki sam sposób, jak na innych klientach. Nie jest wymagana żadna dodatkowa konfiguracja klientów (zależy to od poziomu integracji). Przyszłe aktualizacje StoreOnce Catalyst będą częścią zwykłych pakietów serwisowych Commvault, a klienci nie będą musieli oddzielnie zarządzać cyklem aktualizacji.

Owen Taraniuk, dyrektor ogólnoświatowej grupy ds. partnerów i rozwoju rynków w firmie Commvault, mówi: „Commvault i HPE mocno angażują się w globalną współpracę strategiczną, dzięki której możemy dostarczać naszym klientom bezkonkurencyjne rozwiązania programowo-sprzętowe. Dzięki rozszerzeniu naszej wspólnej oferty możemy zaspokoić nowe potrzeby klientów i wprowadzać całościowe strategie zarządzania danymi pomagające przyspieszyć inicjatywy transformacji cyfrowej i zmniejszać złożoność środowisk informatycznych”.

Integracja oprogramowania Commvault Complete™ Backup & Recovery Software z systemami HPE StoreOnce to kolejny etap rozwijającej się współpracy Commvault z HPE.

kwitowski@sigma.com.pl