Firma » Finanse

COPERNICUS CAPITAL TFI: 28% wzrost aktywów w zarządzaniu na koniec 3 kwartału 2009 roku

Trzeci kwartał 2009 roku Copernicus Capital TFI zakończył wzrostem wartości aktywów w zarządzaniu o 28% w porównaniu do końca drugiego kwartału 2009 roku.

W ujęciu rocznym (w porównaniu do 30 września 2008 roku), wartość zarządzanych aktywów wzrosła o 43%. Na dzień 30 września 2009 roku, wartość aktywów zgromadzonych w 33 funduszach wynosi 3,88 mld zł.

Wzrost wartości aktywów wynika zarówno ze wzrostu liczby zarządzanych funduszy jak i wzrostu wartości poszczególnych funduszy. Naszym zdaniem jest to efekt wyboru odpowiedniej strategii – nastawienia na rynek funduszy aktywów niepublicznych i sekurytyzacyjnych – oraz konsekwentnego zaspokajania potrzeb naszych klientów”. – powiedział Radosław Solan, Prezes Zarządu Copernicus Capital TFI.

Celem Towarzystwa na 2009 rok jest przekroczenie bariery 4 mld zł. Biorąc pod uwagę prowadzone rozmowy z nowymi klientami, jest to cel bardzo realny.

W zakresie produktów aktywnie zarządzanych, Copernicus Capital TFI planuje zaoferowanie Copernicus FIZ, który będzie funduszem typu multistrategy, jednakże skoncentrowanym na inwestycjach w akcje polskie, gdzie nasi zarządzający posiadają odpowiednią ekspertyzę.

Copernicus