Rozrywka i wypoczynek » Turystyka

COSTA CRUISES PREZENTUJE COSTA FIRENZE, NOWY STATEK, KTÓRY WYPŁYNIE W PIERWSZY REJS 10.2020

Rejsy na nowym statku, obecnie budowanym w stoczni Fincantieri w Margherze, będą dostępne do rezerwacji już od jutra. Zanim Costa Firenze znajdzie się w Azji i będzie obsługiwać rynek chiński, spędzi cały miesiąc na Morzu Śródziemnym, oferując 5 rejsów z Triestu i Savony.

Następnie, 2 listopada 2020 r., nastąpi fantastyczna 51-dniowa podróż z Savony do Hongkongu.

Genua, 6 maja 2019 r. - Costa Firenze to nowy statek Costa Cruises, który ma zostać oddany do użytku w październiku 2020 r. Obecnie budowany w stoczni Fincantieri w Margherze (Włochy),

Costa Firenze jest 135.500 tonowym statkiem, o pojemności ponad 5.200 gości; jest też siostrzanym statkiem Costa Venezia, który rejsy w Trieście 1 marca tego roku.

Costa Firenze i Costa Venezia to pierwsze włoskie statki zaprojektowane specjalnie na rynek chiński. Zanim Costa Firenze przepłynie do Azji, spędzi cały miesiąc na Morzu Śródziemnym, w październiku 2020 r., dzięki czemu wszyscy klienci Costa w Europie i na świecie będą pierwszymi, którzy będą mogli doświadczyć naprawdę wyjątkowych wakacji na pokładzie nowego statku. Rejsy będą dostępne w systemach rezerwacyjnych już od jutra: odbędzie się pięć rejsów od 5 do 7 dni i jeden 51-dniowy rejs do Chin.

„Biorąc pod uwagę sukces inauguracyjnych rejsów Costa Venezia, zdecydowaliśmy się zatrzymać Costa Firenze na Morzu Śródziemnym przez cały miesiąc przed przeniesieniem jej do Azji” - mówi Neil Palomba, prezes Costa Cruises - „Costa Firenze jest częścią planu ekspansji Costa Group, który obejmuje łącznie 7 nowych statków dostarczonych do 2023 r., za łączną inwestycję ponad 6 mld euro. Najnowszym statekiem, który wejdzie do użytku w październiku 2019 r., będzie Costa Smeralda, będąca prawdziwym hołdem dla czarujących i niezwykłych Włoch”.

W pierwszy rejs Costa Firenze popłynie z Triestu do Savony, wyruszająć 1 października 2020 r., zawijając po drodze do Bari, Barcelony i Marsylii. 8 października 2020 r. statek opuści Savonę na krótki rejs do Marsylii, Barcelony i Savony. 12, 19 i 26 października Costa Firenze wyruszy z Savony na trzy tygodniowe rejsy, odwiedzając Neapol (zastąpiony przez Civitavecchię w  rejsie 19 października), Messinę (zastąpioną przez Palermo w  rejsie 19 października), Walencję, Barcelonę i Marsylię. Ostatnim rejsem będzie rejs do Chin: fantastyczna 51-dniowa trasa rozpoczynająca się w Savonie 2 listopada 2020 r. I za kończąca się w Hong Kongu 22 grudnia 2020 r. Podróż będzie odkryciem wielu różnych kultur, krajobrazów i smaków. Z Morza Śródziemnego statek popłynie do Dubaju przez Kanał Sueski i Morze Czerwone, zawijając do Neapolu, Mesyny, Grecji, Izraela, Jordanii i Omanu. Od Dubaju po Abu Zabi, futurystyczne miasta zbudowane na pustyni, statek będzie kontynuował podróż do Indii, Sri Lanki, Indonezji i Malezji. Ostatnia część rejsu będzie poświęcona Dalekiemu Wschodowi: Singapurowi, Tajlandii, Wietnamowi i wreszcie Chinom. Trasa może być również podzielona na trzy osobne etapy: Savona - Dubaj (19 dni), Dubaj - Singapur (20 dni) i Singapur - Hong Kong (14 dni), które można również łączyć ze sobą.

Podobnie jak jego siostrzany statek Costa Venezia, Costa Firenze zaoferuje szereg innowacji zaprojektowanych specjalnie na rynek chiński, gdzie włoska firma jako pierwsza działała w 2006 roku i jest obecnie liderem, pozwalając gościom odkrywać włoską kulturę i styl życia.

„Costa Venezia i Costa Firenze są dowodem długofalowego zaangażowania Costa Cruises w rynek chiński” - powiedział Mario Zanetti, prezes Costa Group Asia - „Costa Cruises jest również zaangażowany we wprowadzanie włoskiego stylu estetycznego oraz umożliwienia doświadczenia włoskiej kultury chińskim gościom. Wraz z Costa Venezia, przybycie Costa Firenze pomoże w rozwoju chińskiego przemysłu wycieczkowego”.

Statek inspirowany jest Florencją, miastem reprezentującym wieki włoskiej kultury i historii. Podczas rejsów Costa Firenze goście wraz ze swoimi rodzinami i przyjaciółmi będą mogli w pełni zanurzyć się w włoskim pięknie i estetyce, które będzie kształtować się w różnych aspektach życia na pokładzie: od wystroju wnętrz po jedzenie, od rozrywki po gościnność.

Grupa Costa, z siedzibą w Genui, jest wiodącą firmą rejsową w Europie i Chinach, wliczając w to trzy różne marki: Costa Cruises, Aida Cruises (dedykowana rynkom niemieckojęzycznym) i Costa Asia (dedykowana rynkom chińskim i azjatyckim). Firma zatrudnia ponad 30 000 pracowników na całym świecie, w swoich 20 biurach w 14 krajach.

Agencja PR