Gospodarka » Żywność
COVID-19: MSC wprowadza 6-miesięczną prolongatę procesu oceny i certyfikacji
Rybołówstwa otrzymały propozycję sześciomiesięcznego przedłużenia standardowych terminów procesu oceny i certyfikacji według Standardu Zrównoważonego Rybołówstwa MSC. Takie kroki organizacja pozarządowa MSC (Marine Stewardship Council) podjęła po raz pierwszy w swojej 22-letniej historii, co odzwierciedla ogromne wyzwania, jakie pandemia stawia przed przemysłem rybnym na całym świecie.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Wprowadzone rozwiązania zostały uzgodnione jednogłośnie przez Radę Nadzorczą i weszły w życie z dniem 27 marca 2020 r. Decyzja ta oznacza, że terminy wyznaczone do przeprowadzenia oceny rybołówstw, w tym audytów, spełnienia warunków oraz certyfikacji będą przedłużone automatycznie o 6 miesięcy.
Równocześnie rybołówstwa, które chcą przeprowadzać audyty zdalnie oraz przy zachowaniu dotychczasowych terminów, mają taką możliwość pod warunkiem, że jest to wykonalne i zostało uzgodnione z jednostką certyfikującą (ang. Conformity Assessment Bodies, CABs).
W przypadku firm w łańcuchu dostaw posiadających certyfikat MSC, audyty będą nadal przeprowadzane zdalnie. Jeśli z powodu COVID-19 nie jest to możliwe, firmy mogą wnioskować o sześciomiesięczną prolongatę.
Działania te są odpowiedzią na ogromne wyzwania, przed jakimi stoi obecnie branża rybna. Stanowią one rozszerzenie poprzedniej decyzji MSC dotyczącej możliwości zdalnego przeprowadzania audytów w rybołówstwach i firmach w łańcuch dostaw posiadających certyfikat MSC, która wynikała z ograniczeń w podróżach oraz zaleceń dotyczących zdrowia publicznego, które utrudniają przeprowadzenie wizyt w terenie.
W nadchodzących dniach zespół MSC będzie kontaktował się z rybołówstwami, firmami w łańcuchu dostaw oraz jednostkami certyfikującymi, aby przekazać dalsze informacje. Pozostałe działania MSC, w tym licencjonowanie produktów, będą kontynuowane w trybie normalnym. Szczegóły dotyczące tymczasowych zmian w procesach oceny i certyfikacji znajdują się na stronie internetowej MSC.
- To nadzwyczajny moment w historii, niespotykany dotąd we współczesnych czasach. MSC doskonale zdaje sobie sprawę, że wielu naszych Partnerów musi mierzyć się z ogromnymi wyzwaniami oraz niepewnością. Dla niektórych może to być kwestia przetrwania. Sytuacja jest odmienna w różnych regionach świata, łańcuchy dostaw zostały zakłócone, w niektórych przypadkach wręcz zerwane, niektóre fabryki zostały zamknięte, a statki zatrzymane w portach. Wszystko to powoduje, że nasi Partnerzy są obecnie całkowicie skupieni na reagowaniu na kryzys. Z tego właśnie powodu wprowadziliśmy nowe rozwiązania. MSC chce ze swojej strony zrobić wszystko, aby wesprzeć naszych Partnerów w tym szczególnie wymagającym okresie - powiedział Rupert Howes, Dyrektor Generalny MSC.
Marine Stewardship Council (MSC) to międzynarodowa organizacja pozarządowa. Nasza wizja to morza i oceany świata tętniące życiem oraz zasoby ryb i owoców morza zachowane dla obecnych i przyszłych pokoleń. Poprzez nasz niebieski certyfikat i program certyfikacji, dostrzegamy i nagradzamy rybaków prowadzących połowy w zrównoważony sposób oraz pomagamy tworzyć zrównoważony rynek rybołówstwa. Obecność niebieskiego certyfikatu MSC na produktach rybnych i owocach morza oznacza, że:
- pochodzą one z rybołówstwa dzikich ryb i owoców morza, które uzyskało niezależny, oparty na najnowszej dostępnej wiedzy naukowej certyfikat zrównoważonego rybołówstwa MSC,
- umożliwia całkowite śledzenie produktu, aż do zrównoważonego, certyfikowanego łowiska
Obecnie, 395 rybołówstw z 36 krajów posiada certyfikat zrównoważonego rybołówstwa MSC, a ponad 41 tys. produktów rybnych i owoców morza na świecie posiada niebieski certyfikat MSC. Więcej informacji na stronie www.msc.org/pl
Nadesłał:
MSC-Polska
|
Komentarze (0)