Firma » Bankowość

Credit Agricole zaprasza na Międzynarodowe Forum Społeczności Mleczarskiej

4 i 5 września w Białymstoku odbędzie się Międzynarodowe Forum Społeczności Mleczarskiej. Podczas spotkania przedstawiciele producentów, przetwórców i spółdzielni mleczarskich wraz z ekspertami ze świata nauki i polityki aktywnie kształtują przyszłość branży.

Podczas Międzynarodowego Forum Społeczności Mleczarskiej eksperci podejmą temat wyzwań, w obliczu których stoi sektor mleczarstwa. Pierwszego dnia prelegenci poruszą zagadnienie strategii rozwoju polskiego sektora oraz postarają się odpowiedzieć na pytanie: czy mleczarstwo w Polsce jest gotowe na zmiany na światowym rynku mleka. Z kolei podczas debat odbywających się drugiego dnia Forum eksperci poruszą tematy m.in. roli sztucznej inteligencji i cyfryzacji we wspieraniu sektora czy też zmian na rynku konsumenckim w najbliższych latach.

- W ostatnich latach mieliśmy do czynienia z wysoką zmiennością otoczenia makroekonomicznego, w wyniku czego sektor rolno-spożywczy znalazł się pod silną presją kosztową. Mimo licznych wyzwań branża mleczarska w Polsce relatywnie dobrze poradziła sobie na tle innych krajów UE. Przedmiotem mojej prezentacji podczas Międzynarodowego Forum Społeczności Mleczarskiej będzie próba odpowiedzi na pytanie, jakie są główne przewagi polskiego mleczarstwa i czy uda się utrzymać je w kolejnych latach – mówi Jakub Olipra, starszy ekonomista w banku Credit Agricole.

Oprócz wystąpień i paneli dyskusyjnych podczas Forum poznamy zwycięzców XVII Rankingu Spółdzielni Mleczarskich, czyli najbardziej dynamicznie rozwijających się podmiotów sektora mleczarskiego. Wyróżnienie w kategorii Lidera Ekspansji mogą zdobyć organizacje, które w ostatnim roku rozwinęły swoją działalność w obszarze produkcji i sprzedaży. Partnerem kategorii jest Credit Agricole.

Credit Agricole pełni rolę strategicznego partnera Międzynarodowego Forum Społeczności Mleczarskiej już od 10 lat. Bank od początku działalności specjalizuje się w finansowaniu sektora rolno-spożywczego. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu zdobytemu m.in. we Francji i w odpowiedzi na współczesne wyzwania Credit Agricole realizuje strategiczne działania odpowiedzialnej bankowości i rozwija innowacyjne instrumenty finansowe, m.in. mechanizmy finansowania powiązane z celami zrównoważonego rozwoju (ESG).

– Międzynarodowe Forum Społeczności Mleczarskiej to idealna przestrzeń do wymiany doświadczeń, inspiracji i nawiązywania nowych wartościowych relacji. Warto również pamiętać o aspekcie integracji i budowania wspólnoty, gdyż razem łatwiej stawić czoła licznym wyzwaniom. Dlatego tak istotne jest nawiązywanie partnerskiej współpracy z wiarygodnymi organizacjami i instytucjami biznesowymi podczas branżowych wydarzeń – mówi Agata Jakóbczyk-Zielińska, dyrektor Departamentu Bankowości Korporacyjnej banku Credit Agricole.

Szczegółowy program 21. Międzynarodowego Forum Społeczności Mleczarskiej: https://2024.forum-mleczarskie.org/

prca